Hrvatski radio

Radio Zadar

Zbog gradskih političara projekti obnove i izgradnje na čekanju barem do jeseni?

20.01.2023.

12:45

Autor: Filip Matijević

Stop za radove

Stop za radove

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Zadar prvi put u 32 godine nema proračun za tekuću godinu. Krivi su političari, a prva projektna žrtva njihovih neslaganja jest Ulica admirala Jakova Šubića od Cezana. Njezina rekonstrukcija je stavljena na čekanje, a ima još projekata koji će kasniti mjesecima pa će se time i zakomplicirati.

Zbog obustave izvršenja gradskoga proračuna, niz infrastrukturnih projekata u Zadru je zaustavljen. Prvi je rekonstrukcija prometnice koja južni dio Bilog briga povezuje s Ulicom Nikole Tesle odnosno Plovanijom, riječ je o Ulici admirala Jakova Šubića od Cezana: 


- U toj ulici će se dogoditi aglomeracija, ali mi sada poništavamo javnu nabavu za njezinu rekonstrukciju. Ona je trebala biti proširena nogostupom, biciklističkom stazom i drvoredom, a sada to ne možemo jer nam zakon priječi ugovaranje novih projekata, govori za Radio Zadar gradski pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo, Darko Kasap. 


Natječaj za tu rekonstrukciju procijenjen je na 6,6 milijuna kuna, najpovoljnija ponuda bila  je 5,7 milijuna kuna, ali gradonačelnik Branko Dukić morao je poništiti natječaj jer Grad nema planirani novac. Na čekanju će biti još projekata, nastavlja Kasap:


Park uz Ulicu Kažimira Zankija koji smo u prošloj godini uspjeli projektirati i realizirati sve preduvjete s Hrvatskim šumama. Jednako tako, zaustavljen je i nastavak radova u Ulici Nikole Tesle i Krešimirova obala u Diklu gdje je dio aglomeracije napravljen, a nastavak se očekuje. Mi imamo projektnu dokumentaciju, sve potrebne dozvole. Natječaj je trebao krenuti ovih dana... I još je niz takvih projekata.

Darko Kasap, gradski pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo

Sveukupno su u blokadi projekti izgradnje i rekonstrukcije vrijedni više od 5,8 milijuna eura, a uložiti se može tek nešto više od 400 tisuća eura takozvanim privremenim proračunom. Ništa neće propasti, ali gubi se dragocjeno vrijeme:


- Ako znamo da jedna javna nabava u svim zakonskim rokovima i procedurama traje najmanje 90 dana, mi smo sve projekte pomaknuli najmanje za jedan kvartal. A znajući kako u ljetnoj sezoni ne možemo raditi, mi smo praktički sve projekte pomaknuli za jesen 2023. godine, kaže Kasap.


O zadarskom proračunu ubrzo će se izjasniti Ministarstvo financija. Ali neovisno o tome, sljedeće je sigurno: dok se čeka hoće li se gradski vijećnici dogovoriti ili će sve presjeći Visoki upravni sud, političkim je sukobima – u najboljem slučaju – izgubljeno više od pola godine za provedbu projekata. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.