Hrvatski radio

Radio Zadar

Zbog koronavirusa zadarski obrtnici traže pomoć od gradske vlasti

16.03.2020.

13:22

Autor: Božidar Kolega

Zbog koronavirusa zadarski obrtnici traže pomoć od gradske vlasti

Zbog koronavirusa zadarski obrtnici traže pomoć od gradske vlasti

Foto: - / -

Situacija s pandemijom koronavirusa znatno je pogodila i zadarske obrtnike. Predsezonu obrtnici polako otpisuju, boje se i za sezonu. Udruženje obrtnika Zadar priprema prijedlog mjera koje bi trebale ublažiti posljedice pandemije na poslovanje obrtnika te će ga uputiti Gradu Zadru.

Iz najvećeg hrvatskog uzgajivača ribe, zadarskog Cromarisa koji više od 80 posto svojih proizvoda izvozi, od čega najviše u Italiju, kažu kako će razmjeri štete od koronavirusa ovisiti o trajanju pandemije. Kako nam je priopćio direktor Goran Markulin, Cromaris se suočava s logističkim poteškoćama kao i pritiskom na potražnju na pogođenim tržištima no nadaju se da takva situacija neće potrajati.  I zadarski obrtnici su pogođeni. Gradu Zadru uputit će stoga prijedloge mjera koje bi trebale ublažiti posljedice pandemije na poslovanje obrtnika. Predsjednik Udruženja obrtnika Zadar Mladen Malta: 

Mi u Udruženju obrtnika Zadar smo u direktnoj vezi s Hrvatskom obrtničkom komorom koja radi neke ankete, u jednom danu je bilo 4 000 komentara ili prijedloga. Mi smo ovdje u zadru što se tiče Udruženja isto tako pripremamo se za mjere kojima može lokalna samouprava odnosno Grad Zadar pomoći, a ove ćemo druge rješavati preko Hrvatske obrtničke komore što je u nadležnosti država Hrvatska. Tako da smo baš danas u kontaktima sa svim predsjednicima Cehova i tako neki kostur nekih prijedloga imamo, Vjerojatno ćemo najkasnije sutra to dati, dostavit ćemo Gradu pa ćemo vidjeti.   

Kako nam je potvrdio gradski pročelnik za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka Ivica Katić jedna od mjera za olakšavanje poslovanja sutra će se naći na dnevnom redu Gradskog vijeća, a usuglašena je još prije 15-tak dana. Grad je naime odlučio produžiti mjeru smanjenja zakupnina poduzetnicima u gradskim poslovnim prostorima, koja je inače na snazi do 31. ožujka. Također, popust od 1. do 30. travnja iznosio bi 15 posto umjesto uobičajenih 10 posto.

prilog Božidara Kolege

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.