Hrvatski radio

Radio Zadar

Zbog lošeg vremena nasukale se dvije jedrilice

14.07.2016.

18:13

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tijekom jutra dogodile su se dvije manje pomorske nezgode prilikom nasukanja jedrilica u kod otoka Mauna, odnosno Ista. Do nasukavanja je najvjerojatnije došlo zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

Djelatnici zadarske Kapetanije zaprimili su jutros u 02.43 sati dojavu austrijskoga skippera S.F. koji je dojavio nasukanje jedrilicom dužine 9 metara na poziciji jugozapadna strana otoka Mauna. U trenutku nasukanja na jedrilici je uz skippera bila još jedan član posade, nitko nije ozlijeđen te je prema njima upućeno specijalizirano plovilo za pružanje komercijalne pomoći povilima i osobama na moru. 

Na poziciji je utvrđeno nasukanje jedrilice cijelom dužinom na obalu otoka te je postupak odsukanja i eventualnoga teglja organiziran tijekom današnjega dana. Netom prije i u trenutku nasukanja zabilježeni su nepovoljni vremenski uvjeti na moru, dok na poziciji nasukanja nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša. 

Obavijest o drugoj pomorskoj nezgodi djelatnici Lučke kapetanije Zadar zaprimili su jutros u 03.55 sati posredstvom Pomorske policije Zadar. 

Prema prikupljenim podatcima djelatnici LK Zadar izvjestili su o nasukanju charterirane jedrilice naziva „Aleta“, luke upisa Punat sa dvoje članova posade u uvali Kosirača, otok Ist. 

Nasukanje se dogodilo najvjerojatnije uslijed vrlo nepovoljnih vremenskih uvjeta. Jedrilici je prilikom nasukanja oštećen trup ispod razine mora te je zabilježen manje naplavljivanje. Članovi posade, oboje nizozemski državljani, prošli su bez ozljeda te su zbrinuti od strane mještana Ista, koji su također osigurali jedrilicu od potonuća. 

Onečišćenja mora na poziciji nasukanja nema, a komercijalno odsukavanje jedrilice obaviti će se do kraja današnjega dana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.