Hrvatski radio

Radio Zadar

Zbog lošega vremena izostao padobranski desant

15.05.2019.

17:20

Autor: Vladimir Šetka

Zbog lošega vremena izostao padobranski desant

Zbog lošega vremena izostao padobranski desant

Foto: - / -

U sklopu međunarodne vojne vježbe "Immediate Response 19" u organizaciji Zapovjedništva američkih snaga za Europu, pripadnici 173. brigade trebali su iznad vojarne na Udbini izvesti padobranski desant, no zbog loših vremenskih uvjeta taj dio vježbe je otkazan.

Preniski oblaci na nebu iznad Udbine onemogućili su polijetanje američkih i talijanskih zrakoplova C-130 Hercules iz Aviana koji su trebali izbaciti oko 400 američkih padobranaca i njihovu opremu. 

Nažalost zbog vremenskih neprilika , dio vježbe iz zraka je otkazan. Iako su nam itekako važni zajednički treninzi, jednako tako nam je važna i sigurnost naših vojnika. Ali ono što je najvažnije je koordinirano izvršenje velikih zadaća koje prethode desantu. Osim toga predvečer i rano ujutro nastavljamo vježbu koja uključuje tisuću vojnika, kaže potpukovnik Jim Peay zapovjednik bojne 174. pješačke brigade.

U cjelokupnoj vježbi na području Hrvatske i Slovenije sudjeluje oko 6.000 vojnika, od toga 3.000 američkih, dok je ostatak iz te dvije zemlje i savezničkih snaga iz ovoga dijela Europe. Vježba "Trenutni odgovor" tradicionalna je i provodi se svakih dvije godine na području Hrvatske i Slovenije, a ovoga puta trebala je uključiti i padobranski desant, združenu operaciju kopnene vojske i zračnih snaga. Američki zapovjednik zadovoljan je suradnjom s hrvatskim oružanim snagama. 

Fantastični su, maksimalno predani zajedničkom radu i vježbi. To je sjajna prilika za suradnju i međusobnu potporu dviju savezničkih vojski u ovakvoj vrsti vojnih operacija. Odlično iskustvo, kaže potpukovnik Peay.

Vježba bi se trebala nastaviti helikopterskim prebacivanjem snaga na Slunj, gdje je planirana integracija s ostalim postrojbama koje sudjeluju u vježbi. Inače, borbeni tim 173. pješačke brigade američkih oružanih snaga smješten je u Njemačkoj i Italiji i predstavlja snage za brzi odgovor. Uz ostale zadaće provode uvježbavanje s NATO saveznicima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.