Hrvatski radio

Radio Zadar

Zbog "pripadnice američke vojske" 69-godišnjak ostao bez više od 30 tisuća kuna

08.12.2022.

10:21

Autor: Radio Zadar

.

.

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Policija provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare na štetu 69-godišnjakaRiječ je o internetskoj prijevari kojom je oštećen za više od 30 tisuća kuna. Naime, oštećeni je tijekom studenog ove godine putem društvene mreže komunicirao sa ženskom osobom koja mu se predstavila kao pripadnica američke vojske u misiji te ga obavijestila kako će mu dostaviti veću količinu novca na čuvanje, uz obećanje da će ona naknadno, sljedeće godine doći u Hrvatsku zbog kupnje nekretnine.


Radi dostave novca u Hrvatsku oštećeni je kontaktirao s nepoznatom muškom osobom koja mu je trebala poslati novac te je putem elektroničke pošte dobio obavijest da će mu paket s novcem biti dostavljen na adresu nakon uplate 4.000 eura za carinjenje, nakon čega je oštećeni uplatio traženi novčani iznos.


Međutim, nakon što je uplatio novac ponovno je primio zahtjev za daljnju uplatu novca, oštećeni je shvatio da je prevaren te je događaj prijavio policiji.


Iz policije podsjećaju da počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise. Upozorava se građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju ovakvim ili sličnim ponudama putem društvenih mreža.


Ako nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac. Ako smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj odmah prijavite policiji na broj 192!

           

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.