Hrvatski radio

Radio Zadar

Zbog propusta prijavljen klub, direktor kluba i voditelj okupljanja

08.06.2021.

19:32

Autor: HRT Radio Zadar PU Zadarska

Ilustracija - foto: PU Zadarska

Ilustracija - foto: PU Zadarska

Foto: - / -

Direktor kluba kao i voditelj navedenog okupljanja nisu poduzeli mjere kako bi sprječili i suzbili nered na sportskom natjecanju odnosno nisu osigurali red i mir te je došlo do kršenja važeće odluke Stožera civilne zaštite RH.

Policijski službenici Prve policijske postaje Zadar proveli su kriminalističko istraživanje vezano uz održavanje košarkaškog susreta održanog u subotu, 05. lipnja 2021. godine u sportskoj dvorani „Krešimir Ćosić“ u Zadru.

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem, utvrđena je sumnja da 58-godišnjak tijekom navedenog susreta, kao direktor i odgovorna osoba u pravnoj osobi koja je organizator javnog okupljanja, nije poduzeo potrebne mjere radi sprječavanja i suzbijanja nereda na sportskom natjecanju sukladno odredbama Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.

Nadalje ga se sumnjiči, da je postupao suprotno Odluci o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti Covid-19 putem okupljanja, a kojom odlukom je naložena nužna epidemiološka mjera prema kojoj se sportska natjecanja mogu održavati samo bez gledatelja.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv 58-godišnjaka, te pravne osobe podneseni su Optužni prijedlozi zbog počinjenog prekršaja iz čl. 5 Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i prekršaja iz čl. 47. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Također, provedeno je kriminalističko istraživanje nad 55-godišnjim hrvatskim državljaninom, voditeljem navedenog javnog okupljanja, angažiranim od strane organizatora, kojeg se sumnjiči da tom prilikom nije poduzimao mjere i radnje radi osiguranja reda i mira, a koje je kao voditelj bio dužan poduzeti sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju.

Zbog počinjenog prekršaja iz čl. 21 Zakona o javnom okupljanju, 55-godišnjaku je izdan prekršajni nalog uz novčanu kaznu.

Policijski službenici i dalje nastavljaju provođenje kriminalističkog istraživanja u odnosu na održavanje ovog javnog okupljanja - priopćila je PU Zadarska.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.