Hrvatski radio

Radio Zadar

Zbog suše zadarski poljoprivrednici traže proglašenje elementarne nepogode

08.08.2017.

14:00

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Visoke temperature ovih dana poljoprivrednicima uzrokuju velike probleme. Slabiji urod očekuje i Radoslav Bobanović, direktor Poljoprivredne zadruge Maslina i Vino iz Polače .

Iako su za svojih 60 hektara nasada osigurali dva umjetna jezera za navodnjavanje kod ovako visokih temperatura ni to ne pomaže.

Nekako se održavamo, ali to je s obzirom na temperaturu sve jednostavno nedostatno. Koliko god vi stavite vode oko tih maslina koje sad traže 1 000 litara u jednom zaljevanju, što traje nekoliko dana da bi se tih tisuću litara nakapalo, nema tih efekata koje bi se trebalo očekivati zato što je enormna temperatura u zraku i negdje u dubini od 30 centimetara zemlje mislimo da je temperatura skoro 30 stupnjeva. - kaže Radoslav Bobanović

Kako procjenjuje Bobanović, urod maslina mogao bi biti i do 50 posto slabiji, a osim sadašnjih vrućina krive su i  nepovoljne vremenske prilike u svibnju u fazi cvatnje:

… su enormno temperature  rasle u danu što maslina ne voli, a  istovremeno imali smo u to vrijeme i dvije male kišice, i kad dogodi se kiša i strašna temperatura visoka, onda imate manju oplodnju. Jednostavno se cvijet sprži.  

Stoga:

Naša preporuka , evo mi smo ovih danas uputili i zahtjev Općini Polača da se proslijedi dalje prema Zadarskoj županiji, preporuka jednostavno  županu da se proglasi elementarna nepogoda.

A budući da  meteorolozi najavljuju kako se vrućine nastavljaju poteškoće za poljoprivrednike sigurno još nisu gotove.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.