Hrvatski radio

Radio Zadar

Zbog teških prometnih prekršaja "leti" u zatvor

16.08.2019.

14:39

Autor: hrt zadar

Dusko Jaramaz/PIXSELL ( ilustracija)

Dusko Jaramaz/PIXSELL ( ilustracija)

Foto: - / -

24-godišnjeg vozača, policajci su zaustavili jučer, u Gračacu, dok je vozio pod utjecajem alkohola od 1,97promila, prije stjecanja vozačke dozvole i pod zabranom upravljanja motornim vozilom „B" kategorije.Zatvorskom kaznom od 90 dana i dvogodišnjom zabranom upravljanja vozilom kažnjen je već danas.

Policija je izvijestila o žurnom prekršajnom postupku u kojem je vozač kažnjen kaznom zatvora.

Prekršajni odjel gospićkog Općinskog suda u Gračacu donio je rješenje da se vozač kazni bezuvjetnom kaznom zatvora od 90 dana i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije 24 mjeseca. Rješenje nadležnog suda je pravomoćno te će tijekom današnjeg dana 24-godišnjak biti predan na izdržavanje kazne u Zatvor u  Gospiću.


 Nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđaju snažnije kažnjavanje počinitelja 8 najtežih prekršaja za koje smo detektirali da uzrokuju najveća i najteža stradavanja u prometu, a to su:

1. prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h,
2. vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila,
3. namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala,
4. odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga,
5. vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga,
6.upravljanje vozilom prije stjecanja prava,
7. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,
8. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.