Hrvatski radio

Radio Zadar

Zbog vrućina u ribolov u suton, po noći ili u zoru -

01.07.2022.

11:15

Autor: Boris Bulić

Ribolovce u ovo doba godine uznemiravaju broja plovila

Ribolovce u ovo doba godine uznemiravaju broja plovila

Foto: Boris Bulić / Radio Zadar

Posebnu pažnju  u ovo doba obratite na ješku koja mora biti posebno svježa. Ukoliko lovite na dagnje, nemojte ih očistiti sve odjednom. Čistite ih postepeno kako ih i trošite dok predvez tone prema dnu, tako da na udicama uvijek bude svježa dagnja.

Danju na kupanje, u suton, noću ili u zoru na ribe

Danju na kupanje, u suton, noću ili u zoru na ribe

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

U ribe u suton, noću ili u zoru

Ljeto je definitivno tu i pokazuje nam svoje vruće lice. Vruće je, i to se ne može osporiti. Jedini nam spas donose klimatizirani prostori ili izlazak na more od kojih je ovaj drugi 'spas' za većinu ipak neusporedivo ugodniji jer između svih ljetnih draži nudi i onu ribolovnu komponentu.

A da bi ribolov bio uspješan između ostaloga valja biti siguran i u vremensku prognozu koja je definitivno jedan od osnovnih preduvjeta.

Dakle, većinu tjedna koji je pred nama će obilježiti uobičajeni, umjereno jaki dnevni vjetrovi s povremenim bonacama s tim da će krajem vikenda zapuhati i malo tramuntane da bi dan - dva nakon toga mogli očekivati i nešto bure, a što bi temperature moglo ipak spustiti za koji stupanj, i tako pa ako ništa drugo, barem malo doprinijeti osjećaju ugode.

Za većinu ribolovaca to znači ribolovnu apstinenciju tijekom najtoplijeg dijela dana i ostanak na suhom tijekom bure. No zato su tu suton, noć i zora, koji su kao stvoreni za ribolovne avanture, a za vrijeme bure, kao alternativu, uvijek imamo obalu.

 

Grpašćak

Grpašćak

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

Ješka neka bude svježa

Dakle, za jutarnje tipove, bilo da se lovi iz barke ili s kraja, idealno je da pribor u moru bude već u svitanje kako bi se ostvario ribolovni optimum. Naravno, to se u prvom redu odnosi na kančenicu kojom se traži bijela riba.

A svi koji se odluče za takav lov pridnene ribe neka posebnu pažnju obrate na ješku koja u ovo doba godine mora biti posebno svježa. Ukoliko lovite na dagnje, nemojte ih očistiti sve odjednom. Čistite ih postepeno kako ih i trošite dok predvez tone prema dnu, tako da na udicama uvijek bude svježa dagnja.


Ako radite sa srdelama, držite ih na ledu, pa ih vadite malo po malo da se ne stignu ugrijati. Naime, u toplom se moru mirisi brzo šire, a puno će se bolji efekt postići ukoliko mirisi koji se šire budu govorili o nečem zamamnom i iznimno ukusnom nego o nečem što je samo jestivo.

Naravno, oni kojima su na meti fratri, za ribolov će iskoristiti noć pa će se po podizanju sunca polako već vraćati kući.

No to je samo jedan od brojnih mogućih scenarija koje nudi ljetno podmorje. Naime, zbog povišene temperature mora riblji je metabolizam ubrzan tako se riba zapravo konstantno hrani.

Najočitiji primjer su jata plave ribe od kojih more doslovno kuha dok galebovi uživaju u tom švedskom stolu. Lagana panula je za tu gladnu plavu ribu najprimjereniji alat, no panulati u ovo doba godine nije nimalo jednostavan posao.

Na obzoru

Na obzoru

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

More nije mjesto za divljanje

Nažalost, zbog sve većeg broja neobuzdanih novopečenih skipera, gliseraša i skuteraša, na moru trenutno vlada poprilični kaos zbog čega bi trebalo ploviti defenzivno.

Naime, svi ti 'neiživljeni kapetani i pomorci' najčešće imaju ili jako malo iskustva ili ga uopće nemaju tako da je najpametnije izbjegavati ih u širokom luku. Naravno, ukoliko se primijeti da se glisira i divlja u blizini kupališta ili u neposrednoj blizini obale, najprimjerenije je pozvati policiju koja će onda taj nered u kratkom roku pretvoriti u sklad kakav bi na moru i trebao vladati.

.


Bankomat

Bankomat

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

Evo što se ulovilo na Viru prošli vikend

A ono natjecanje na Viru koje se održalo prošle subote bilo je kako smo i očekivali naprosto izvrsno. Pravo iznenađenje na ovogodišnjem Memorijalnom kupu Tončija Spavalice nam je priredila benkovačka ekipa koja je na vagu nakon četiri i pol sata ribolova donijela gotovo 13 i pol kilograma kvalitetne ribe. Naravno osvojili su prvo mjesto i zlatne medalje, ali i postavili novi rekord ovog kupa. 


A tajni oko tog uspjeha zapravo i nema. Naime, dečki su se stalno selili. Kad bi izvukli desetak riba, zaključili bi da je ta pozicija dala što je mogla dati pa bi digli sidro i barku premjestili na novu poštu. A lovili su cijelo vrijeme sa friškom ješkom. Dakle, svi koji kažu da je more prazno i da ribe nema, u Benkovac na obuku


- Pa s obzirom na temperature koje konstantno rastu, moj savjet, odnosno samo podsjetnik, je vrlo jednostavan. Dakle, bez obzira u kakav ribolov pošli, obavezno sa sobom ponesite dovoljnu količinu vode i neko pokrivalo za glavu poput širokog slamnatog šešira da ne biste po povratku iz ribolova završili na hitnom prijemu.

A za ulovljenu ribu ponesite sa sobom barem onaj mali prijenosni hladnjak s ledom kako vaš ulov ne bi na kraju umjesto na obiteljskom stolu završio u kontejneru.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Morske ćakule

Boris Bulić, većini 'morskih ljudi' poznat po svojim ribolovnim publikacijama vezanima uz more i ribolov, od knjiga, preko časopisa, svaki petak u programu Radio Zadra od 11.15h govori o ribolovnim temama. Emisija je namijenjena svima koji se ribolovnim bave iz razonode, ali i profesionalcima.

Poslušajte u Slušaonici