Hrvatski radio

Radio Zadar

Zbogom nabujalim štekatima? - Za ovo doba godine ovo je uobičajeno. Neprihvatljivo, ali uobičajeno!

19.07.2022.

Zadnja izmjena 14:43

Autor: Filip Matijević

Ilustracija, terase zadarskih restorana u Varoši

Ilustracija, terase zadarskih restorana u Varoši

Foto: Filip Brala / Pixsell

Ponašanje pojedinih ugostitelja je neprihvatljivo, ali uobičajeno za ovo doba godine. Riječi su to nadležnih iz zadarske gradske uprave kada je u pitanju nelegalno korištenje javnih površina za ugostiteljske terase. Zbog toga pojačano tijekom ove sezone djeluju komunalni redari, a najesen slijedi sveobuhvatna revizija stanja jer se ovako više ne može.

Novo ljeto, stara priča. Za kretanje starom gradskom jezgrom potrebna je solidna slalomska vještina kako bi se provuklo između ugostiteljskih stolova s jedne i stalaka za suvenire s druge strane ulice. Scenarij je isti svake godine, ali uz osjećaj da je mjesta za prolaz sve manje. 


Čini se da je to konačno dozlogrdilo i gradskim ocima na Narodnom trgu pa su se jučer sastali s predstavnicima ugostitelja i trgovaca kako bi najavili da se više neće tolerirati korištenje javnih površina veće od ugovorom propisanih. 

Utvrđeni su brojni prekršaji, i to u dijelu prekoračenja zakupljenih kvadrata javne površine. Samo tijekom mjeseca lipnja utvrđena su 62 prekršitelja koji su upozoreni, pokrenuta su 42 upravna postupka te je izdano devet kazni.

Robertino Dujela, gradski pročelnik za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša

Dujela poziva sve zakupce javnih površina da poštuju ugovoreno jer će u suprotnom plaćati kazne. A je li ponašanje pojedinih zakupaca izmaknulo kontroli? 

Za ovo doba godine ovo je uobičajeno. Neprihvatljivo, ali uobičajeno! Ali siguran sam da će komunalno redarstvo stati tome na kraj.

Robertino Dujela, gradski pročelnik za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša

Neki ugostitelji i trgovci pozdravljaju pojačane kontrole jer kažu da uredno posluju unutar okvira, dok se drugi šire ilegalno na javne površine. Ima i onih koji tvrde da nisu svi isti pred zakonom:


- Moje mišljenje je da netko može, a netko ne može. Nekima je dopušteno, a nekima nije, kaže jedan od trgovaca koji prigovara na nedostatak turističke vizije u Zadru općenito.


Ugostitelj Stipe Knežević smatra da su komunalni redari trebali reagirati prije i češće pa do ovoga ne bi došlo.

Sad je malo kasno. Očito je nastao nered jer su i oni koji imaju velike izloge na ulici počeli zauzimati prostor. A nije dobro da na račun nekih koji su radili nemile pogreške svi ispaštamo, radi nekih takvih koji cijeli život „džabalebare”.

Stipe Knežević, ugostitelj

Pročelnik Dujela najavljuje i da će se najesen pristupiti potpunoj analizi sezone, a odzvonit će tada – čini se – i dostavnim vozilima:


- Želimo pješačku zonu grada Zadra u cijelosti osloboditi dostavnih vozila, zaključuje Dujela.


Grad Zadar izrađuje i novi Plan upravljanja povijesnom jezgrom; u sklopu plana definirat će se i novi uvjeti korištenja javnih površina. Čeka li nas urednija turistička sezona 2023. godine ili očekujemo previše?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.