Hrvatski radio

Radio Zadar

ZD gospodarstvo: U kriznoj godini otvoreno čak tri puta više tvrtki

11.12.2020.

14:53

Autor: Filip Buzov

Dino Stanin/PIXSELL ( ilustracija)

Dino Stanin/PIXSELL ( ilustracija)

Foto: - / -

Županijska Gospodarska komora na svojim je mrežnim stranicama objavila analizu o utjecaju pandemije na zadarsko gospodarstvo.Iako su poslovni podaci očekivano slabiji od prošle godine, ima i iznenađenja, primjerice otvoreno je čak tri puta više novih tvrtki nego lani.

U tu svrhu korištena su izvješća naših tvrtki sa Zagrebačke burze, dostupni podaci zadarske Porezne uprave i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a provedeno je i anketiranje naših gospodarstvenika.

Iako se većina prihoda gospodarstva ostvaruje bezgotovinskom naplatom računa, oni fiskalizirani također su dobar pokazatelj dinamike poslovanja pojedinih branši ili poduzetništva u cijelini - napominje autor ove analize, viši stručni suradnik pri ŽGK Dinko Basioli. Do polovice studenog na području Zadarske županije tako je fiskalizirano 27 posto manje računa. a njihov ukupan iznos bio je za 26 posto manji. Relativan pad prometa bilježe djelatnosti prijevoza i skladištenja te administrativih usluga, dok je onaj apsolutni pad pogodio poslovanja poput pružanja usluga smještaja te usluživanja hrane i trgovina... Evo trgovina je startala godinu, ako gledamo fiskalizirane račune sve do kraja listopada , startala je čak s 10 posto većim prometom nego u istom razdoblju lani, da bi se to onda smanjivalo , ali do 30 posto po mjesecima , a do kraja listopada. 

U pojednim sektorima smanjeni prihodi, ublaženi su uštedama, pa u tim slučajevima gubici nisu veliki. Imamo primjer i povećane proizvodnje i to u sektoru marikuluture: Tu se naravno najviše ističe Cromaris, koji je tu lider u cijeloj zemlji, ali evo kod uzgajivača tune, unatoč i povećanoj proizvodnji, imamo situaciju da cijena na japanskom tržištu pada tako da će teško i oni ovu godinu završiti s pozitivnim rezultatom. 

Dobro se držimo i kada je u pitanju opća zaposlenost, najzaslužnije su tu Vladine mjere uz relativno dobru turističku sezonu ....na kraju studenog broj ukupno zaposlenih dostigao je razinu iz 2019. godine.

Zanimljiv i slobodno možemo reći neočekivan podatak stiže sa Trgovačkog suda u Zadru. U kriznoj godini u prvih deset mjeseci ugašeno je 146 tvrtki, a otvoreno njih čak 450 - što se da iz toga zaključiti pitamo našeg stručnjaka.. Možemo dio pripisati olakšanoj proceduri, jeftinijoj proceduri zatvaranja tvrtki, međutim čak tri puta je više otvorenih tvrtki nego što je otvoreno u istom razdoblju lani, a pretpostavka je da ih ljudi ne bi otvarali da ne očekuju normalno poslovanje u budućnosti.

Detaljnu analizu možete pronaći na ovoj poveznici .....

 

 

D. Basioli o zaposlenosti:

D.Basioli o tvrtkama:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.