Hrvatski radio

Radio Zadar

Zdravlje i život ne mjeri se novcem

12.12.2016.

13:26

Autor: Jelena Tomac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Potpuno liječenje od malignih bolesti u Zadru još nije moguće jer zadarska bolnica nema uređaj za zračenje. Zato Liga protiv raka i bolnica prikupljaju novac za nabavu uređaja .

Igor Blaslov, Hrvatska udruga leukemija i limfomi: Ja sam doznao prije sedam i po godina da bolujem od raka limfnih čvorova sve je palo u drugi plan, samo je bio cilj izliječiti se.

Katarina Karamarko: Prije godinu dana mi je dijagnosticiran karcinom pluća i to mikrocelularni moje pitanje je bilo što ti želiš, ja sam rekla želim život, e pa onda se bori za život.

U borbu za život i gospodin Igor i gospođa Katarina krenuli su izvan Zadra. Igor na kemoterapiju u Zagreb, Katarina na zračenje u Split.

Katarina Karamarko: Deset radnih dana svaki dan putovat, putovanje je bilo prva dva puta sanitetskim kolima, to je katastrofa. To je sedam sati putovanja od Zadra do Splita okolnim selima, razvoženje pacijenata, kako sam ja zračila mozak, taj mozak otekne, glava boli i mučno je, meni je to bilo stvarno nepodnošljivo.

Izdržala je samo dva dana. Ostalih osam vozio ju je suprug.

Katarina Karamarko: Iz Zadra su obično išla dva sanitetska vozila u različito vrijeme po pet pacijenata. Teško im je, ali nemaju izbora.

Putovanja u Zagreb u najtežim danima svoga života prisjetio se i gospodin Igor.

Igor Blaslov: Išao sam raznoraznim prijevozima, autobusom, osobnim autom, jako je to naporno, iziskuje dosta energije koje mi nemamo u tom trenutku jer kemoterapija i bolest učine svoje, vaš imunitet potpuno opadne, tako da ste izloženi raznoraznim virusima i bolestima, vrlo teško je to.

Broj onkoloških pacijenata u Zadarskoj županiji u stalnom je porastu, a završni korak u borbi s bolešću, zračenje, ne mogu obaviti u Zadru. Odlaze u Zagreb, Split, Rijeku. Neki svoj red nikada i ne dočekaju. Uređaj za zračenje uvelike bi olakšao ionako tešku i neizvjesnu borbu za život.

Igor Blaslov: Mislim kad bi se jednom godišnje skupio taj novac koji HZZO daje za putne naloge, da ne bi mogli kupit jedan aparat nego čak i više.

Uređaj stoji oko 30 milijuna kuna, s dodatnom opremom i do 40 milijuna. Veliki iznos, no oni koji su se jedva izborili za život upozoravaju na ono što često zaboravljamo - da se zdravlje i život ne bi trebali mjeriti novcem.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.