Hrvatski radio

Radio Zadar

Združena obuka zrakoplovnih timova

21.02.2017.

11:57

Autor: HRT Centar Zadar/Hrvatski vojnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji Središta za obuku "Rudolf Perešin" i 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku proveden je od 5. do 17. veljače 15. zrakoplovna vježba združenih čeških, mađarskih, slovačkih i hrvatskih zrakoplovnih timova.

Vježba je organizirana prije upućivanja u područje operacije u sklopu misije Odlučna potpora u Afganistanu. Združena obuka namijenjena je pripremi multinacionalnih posada helikoptera za rad prema NATO-ovim standardima i procedurama za obuku i savjetovanje pripadnika 377. helikopterske eskadrile Afganistanskog ratnog zrakoplovstva.

Dvadesetorica pripadnika združenog tima usvojila su teorijska znanja o taktičkom planiranju i organizaciji taktičkih zadaća, a praktični dio sastojao se od letenja u planinama, obuke bočnih strijelaca te letenja za CAS (Close Air Support) i CCA (Close Combat Attack).

Realističnost obuke postignuta je letenjem u planinskom području letjelicama Mi-8MTV i Mi-171Sh koje su kompatibilne s onima koje se koriste u misiji. U proces obuke bio je uključen i borbeni helikopter Mi-24 Češkog ratnog zrakoplovstva. Voditelj obuke pukovnik Tomislav Pušnik uručio je polaznicima potvrde o uspješno završenoj obuci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.