Hrvatski radio

Radio Zadar

"Žedni na rivi" o nedostatku besplatne pitke vode u Zadru

22.10.2021.

12:03

Autor: Maja Milin

HRT Radio Zadar

HRT Radio Zadar

Foto: - / -

Na zadarskoj rivi predstavljena je privremena umjetnička instalacija posvećena vodi pod nazivom „Žedni na rivi” koju je osmislio zadarski arhitektonski studio PIN u suradnji s umjetnikom i kustosom Markom Golubom, a dio je projekta „Žedni grad” autora Saše Šimprage.

Riječ je o projektu kojeg zajedničkim snagama provode Goethe-Institut Kroatien i platforma 1POSTOZAGRAD, a koji je započeo prošle godine u Zagrebu te je u fokusu imao zagrebački Manduševac.

Detaljnom analizom gradova na Jadranu, Šimpraga je došao do zaključka da Zadar najgore stoji po pitanju dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru. 

- Zadarska riva, novoobnovljena šetnica na Muraju, park Vruljica, Perivoj Vladimira Nazora i brojne druge lokacije u gradu Zadru ne bi smjeli biti bez punktova s besplatnom pitkom vodom. To je veliki javnozdravstveni problem, ali i pitanje komunalnog standarda grada Zadra čiji su zdenci svojevrsni povijesni simbol grada, ističe Šimpraga i dodaje - Ti isti zdenci danas u javnom prostoru ljudima ne nude mogućnost da se osvježe ili utaže žeđ. Slično je i s povijesnim špinama, koje najvećim dijelom nisu u funkciji, dok su nove javne česme rijetka iznimka, ali u gradu danas postoje tek dvije. Sve to čini Zadar gradom s izrazito niskim komunalnim standardom po pitanju dostupne besplatne pitke vode u javnom prostoru.

Nakon otvorenja instalacije na rivi, prof. dr. sc. Pavao Pavuša Vežić sinoć je okupljene Zadrane poveo u moderiranu šetnju gradom s tematskim naglaskom na pristupu besplatnoj pitkoj vodi u javnom prostoru, tj. bunarima i povijesnim javnim špinama po kojima je tijekom svoje povijesti Zadar bio poznat.

O ovim temama raspravljat će se i večeras u Gradskoj knjižnici Zadar od 18 sati na tribini „Zašto nema vode?”. Gosti tribine su Željka Jurlina iz udruge Eko Zadar, dr. Marko Vučetić, predsjednik Gradskog vijeća Zadra, Petar Kozina, predsjednik Društva arhitekata Zadra, Nera Nejašmić Kozina arhitektica iz PIN Studija i uz Petra Kozinu autorica prvonagrađenog rješenja na neslužbenom natječaju za tipski model zagrebačke javne česme te prof. dr. Pavao Pavuša Vežić povjesničar umjetnosti i stručnjak za povijest Zadra. Tribinu će moderirati Saša Šimpraga, inicijator cijelog projekta.

Uz urbanu intervenciju, šetnju za građane kojom se tematizira pitka i druga voda u centru grada, tribinu o stanju, mogućnostima i potrebi nove mreže javnih česmi, u sklopu projekta „Žedni grad” održat će se i urbanistička radionica „Gradionica“ u suradnji s Društvom arhitekata Zadra na kojoj će sudjelovati i njemački arhitekti te književni natječaj za pjesmu na temu pitke vode.

Postavljanje punktova za besplatnu pitku vodu potiče i Europska komisija od 2018. godine kroz preporuku zemljama članicama u kontekstu javnozdrasvtvenih razloga i sve većih vrućina uvjetovanih klimatskim promjenama, ali i konkrenog doprinosa smanjenju upotrebe plastične ambalaže.

Saša Šimpraga

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.