Hrvatski radio

Radio Zadar

Zelena knjižnica energetske efikasnosti

03.04.2013.

13:36

Autor: Radio Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon Zagreba, Osijeka, Splita i Križevaca, i Zadar će dobiti svoju Zelenu EE knjižnicu (ZeeK). Otvara se u Gradskoj knjižnici Zadar, u četvrtak (4.travnja) u podne.

 

Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Gradska knjižnica Zadar otvaraju Zelenu knjižnice energetske efikasnosti (ZeeK)4. travnja 2013. g. u 12 sati. 

Tako će sve publikacije o energetskoj efikasnosti postati dostupne svim zadarskim građanima i stručnjacima. Među publikacijama koje su razvijene kroz sedam godina provedbe EE projekta, mogu se pronaći razni stručni priručnici, brošure za građame sa savjetima za primjenu energetski efikasnih mjera u domu ili uredu pa čak i animirani film Misli na sutra namijenjen najmlađim uzrastima. ZeeK je jedan od načina na koji se u sklopu EE projekta nastoji informirati i educirati javnost odnosno potaknuti povećanje energetske efikasnosti kroz primjenu energetski efikasnih mjera kao i sustava za iskorištavanje obnovljivih izvora energije.

Osim ZeeK-a, građani savjete mogu potražiti i u Info centru za energetsku efikasnost na adresi Put Murvice bb, ali i na web stranicama EE projekta (ee.undp.hr) te besplatnom info telefonu 0800 200 170.

Nacionalni projekt Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj (EE projekt) provodi Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP Hrvatska) u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja te uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Glavni cilj projekta je primjena modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima na državnoj, te lokalnoj i regionalnoj razini. Na taj način smanjuju se troškovi za energente, njihova nepotrebna potrošnja te emisija štetnih plinova u atmosferu, a potiče se i razvoj novih djelatnosti te lokalnog poduzetništva. Aktivnosti EE projekta provode se kroz dvije nacionalne komponente: Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama (SGE) te program Vlade RH Dovesti svoju kuću u red (HIO), koji uvode model sustavnog gospodarenja energijom u gradove i županije (SGE) te ministarstva i ostala tijela državne uprave (HIO).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.