Hrvatski radio

Radio Zadar

Zeleni o eksploataciji Jadrana: prerizično

28.01.2015.

09:53

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Je li vađenje nafte iz Jadrana prerizično pa moguća korist toga nije vrijedna? Jednomjesečna javna rasprava počela je 16. ovog mjeseca. Na javnom izlaganju o Strateškoj studiji i Okvirnom planu i programu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu upozoreno je da studija loše i površno obrađuje mnoga područja.

Predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić zadovoljna je velikim odzivom na javno izlaganje i raspravu, te kaže da se postupak vodi prema zakonu. 

        Mi u RH već 40 godina istražujemo i eksploatiramo ugljikovodike, ali nikad po ovako strogim kriterijima kakvi su sada nametnuti ovim zakonodavnim okvirom, pa i samom Studijom, izjavila je Dorić. 

Toni Vidan iz Zelene akcije, koja je kratko prosvjedovala uoči skupa, ističe da se zakoni uopće ne poštuju.

         Trenutno Jadran štiti sreća, puka sreća, nikakve institucije, nikakvi veliki brodovi sposobni za sanaciju velikih naftnih havarija. Trebamo što hitnije svi skupa sjesti za stol i vidjeti kako sačuvati ovo najvrednije što imamo - upozorio je Vidan.

Podsjećamo, aktivisti Zelenog foruma - nacionalne mreže udruga za zaštitu okoliša jučer su održali prosvjednu akciju "SOS za Jadran" ispred hotela International, u kojem Agencija za ugljikovodike priređuje javno izlaganje o Strateškoj studiji utjecaja na okoliš te o nacrtu Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu.

Zeleni aktivisti istaknuli su transparent na kojem je pisalo:"Uključi se - reci NE farsi". Toni Vidan iz Zelene akcije i Dušica Radojčić iz Zelene Istre istaknuli su da je studija zbog svojih manjkavosti potpuno neprihvatljiva i dobar je pokazatelj nespremnosti institucija u Hrvatskoj za ozbiljan nadzor tako rizične i agresivne djelatnosti na najvrednijem hrvatskom prirodnom dobru - Jadranu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.