Hrvatski radio

Radio Zadar

13:05 / 20.10.2015.

Autor: Vladimir Šetka

Želja je puno, a mjesta samo 14

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obje velike koalicije, SDP-ova i HDZ-ova, prednost na listama dale su kandidatima iz Šibensko-kninske županije. Tako su zadarski kadrovi tek na 3. mjestu na obje liste. Nositelji su Ranko Ostojić i Tomislav Karamarko.

Na prvom mjestu lista dviju velikih koalicija sučelit će se bivši i sadašnji ministar unutarnjih poslova, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i jedan od najbližih suradnika Zorana Milanovića Ranko Ostojić. Leđa im na drugom mjestu čuvaju kandidati iz Šibenko-kninske županije, bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac i tišnjanski načelnik Ivan Klarin. Tek na trećem mjestu su zadarski kadrovi - Božidar Kalmeta i Sabina Glasovac. I dok predsjednicu zadarskoga SDP-a slijedi na listi druga Zadranka Ingrid Antičević-Marinović, zagrebačkog Škabrnjanca Josipa Bilavera na listi su pretekli Ante Sanader, Darko Milinović i Goran Pauk. I tako sve do 12. mjesta izmjenjuju se kandidati iz drugih županija.

Namireni su i HDZ-ovi koalicijski partneri iz HSP-a Ante Starčević Rudolf Dvorski (14. mjesto) i HSS-a Irena Devčić. Između njih dvoje je obrovački gradonačelnik Ante Župan na predzadnjem 13. mjestu. Na SDP-ovoj listi našlo se još dvoje SDP-ovaca iz zadarske županije, Renata Sabljar Dračevac i Duško Vidov. Ni Domoljubna koalicija ni Hrvatska raste nisu se istaknuli s brojem žena na listama. Na HDZ-ovoj su tri, a SDP-ovoj jedna više. 

A, očekivanja od izbora su velika - HDZ se nada osovjiti 10 do 11 mandata, dok u SDP-u računaju s 5 do 6. U najboljoj varijanti za HDZ, iz Zadra sigurno u Sabor ulazi Kalmeta, dok SDP može računati s Antičević-Marinović i Glasovac. Zadarski HDZ još može računati i sa Željkom Dilberom, drugim na listi u 7. izbornoj jedinici.

I koalicija MOST-a sa Stipom Petrinom očekuje bar jedno mjesto u Saboru, I Akcija mladih u koaliciji sa Živim zidom se nada preskočiti prag od pet posto - na njihovoj listi su gradski vijećnici - Ante Rubeša na prvom i Marko Pupić Bakrač na zadnjem 14. mjestu. Prostor traži i savez Čačićevih reformista i Josipovićevih progresivaca, na čijoj je listi podosta kandidata sa zadarskoga područja. No, mjesta za sabor je samo 14 - a u zadnja tri izborna ciklusa samo kandidati dviju velikih koalicija uspjevali sudobiti kartu za Markov trg. Možda nas ovi izbori iznenade.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.