Hrvatski radio

Radio Zadar

Žene 59 dana rade besplatno

08.03.2013.

12:45

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županijski HSS u povodu Dana žena: verbalno vrijeđanje u vrijeme predizborne kampanje je kažnjivo !

Povodom Međunarodnog dana žena, organizacija žena HSS- a Zadarske županije upozorila je na potrebu zaštite žena od verbalnog nasilja u vrijeme predizborne kampanje. HSS-ovka Irena Devčić upozorava kako se na nekim zadarskim portalima objavljuju komentari u kojima se na ružan način vrijeđaju žene koje se bave politikom ili novinarstvom dodajući kako iza tih komentara nema potpisa autora.

Napominje kako je ove godine na snagu stupio Novi kazneni zakon koji strogo kažnjava vrijeđanje putem Interneta. Devčić se osvrnula i na položaj žena u politici. Kaže kako one još nisu ravnopravne s muškim kolegama kojih ima puno više, a slično stanje zbog nedosljednosti Vlade oko izbornih kvota očekuje se i nakon lokalnih izbora.

"Nezaposlenih je žena više od muškaraca ako se gleda njihov ukupni broj, kao što ih više radi na crno ili u nesigurnim poslovima, manje su plaćene ili rade mjesecima bez plaće. Naše žene kao i žene iz EU godišnje rade 59 dana besplatno, naime toliko su manje plaćene od muškaraca. Radi svega navedenog potreban je feminizam, pokret za izjednačenje žene s muškarcem u radnim pravima i socijalnom položaju", kazala je Devčić.

 

U povodu Dana žena Ženska inicijativa HNS-a pozvala je na kavu i druženje sa ženama na zadarsku tržnicu od 10 sati. Žele upozoriti na žene koje 365 dana u godini, bez obzira na vremenske uvjete i starosnu dob, nasmijane nude svoje proizvode, šalu i savjet.

Forum žena SDP-a grada Zadra u 18 sati priređuje prigodno druženje s građanima, a svečanu proslavu i druženje svojih članova u povodu Međunarodnog dana žena organizirala je i Udruga umirovljenika „Poluotok-Zadar“ . Upriličena je aukcija platnenih torbi kojom se žele prikupiti stredstva za jednodnevni izlet tijekom travnja ili svibnja.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.