Hrvatski radio

Radio Zadar

09:24 / 08.07.2016.

Autor: HRT centar Zadar

Žene političarke između stereotipa i uspjeha

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska zastupnica u EU parlamentu Marijana Petir, njemačka Zaklada Hanns Seidel i Udruga „Neda Prpić-Gamiršek“ organiziraju od 08. do 10. srpnja u Zadru seminar na temu „Žene političarke između stereotipa i uspjeha“. Seminar će se održati u Omladinskom hostelu Zadar (Obala Kneza Trpimira 76).

Iako Zakon o ravnopravnosti spolova zabranjuje javno prikazivanje i predstavljanje žena i muškaraca na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način, a Zakon o medijima zabranjuje oglašavanje u kojem se žene i muškarci prikazuju na uvredljiv ili ponižavajući način, stereotipna (ponekad i seksistička) predodžba o ženama političarkama u medijima opstajat će sve dok mediji budu inzistirali na dominantnom izvještavanju o izgledu ili privatnom i obiteljskom životu žena o kojima informiraju.


Koje su političarke najzgodnije, a koje imitiraju svojim stilom i odjećom muškarce, što kuhaju i jesu li zbog politike zapustile svoj privatni život te mogu li parirati muškarcima koji su rođeni reformatori i vođe, pitanja su koja nažalost dominiraju javnim prostorom. Organizatori seminara žele pokazati da postoji ženska moć i da se ona može upotrijebiti na pravi način, da sposobne, samostalne i odvažne žene mogu sebe i svoj rad predstaviti u medijima i u javnosti vrijednostima i idejama koje zastupaju, a da pritom ne izgube svoju ženstvenost i stil. 

Prvog dana seminara predavanje će održati Suzana Leček, iz Hrvatskog Instituta za povijest te Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, na temu “Doprinos žena unutarstranačkoj demokraciji”.


Drugog dana seminara predavanje će održati Milada Privora, bivša predstojnica Ureda predsjednika RH za protokol, na temu “Diplomatski protokol i lijepo ponašanje” te Maja Misirić, stilistica, s temom “Priprema političarki za javni nastup”.

U nedjelju, zadnjeg dana seminara, interaktivni motivacijski trening održati će Luka Škrinjarić, iz Conversation centra za edukaciju i savjetovanje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.