Hrvatski radio

Radio Zadar

Žene SDP-a pozvale birače da glasuju za ideje 21. stoljeća

26.06.2020.

14:48

Autor: Dorotea Perović

Žene SDP-a pozvale birače da glasuju za ideje 21. stoljeća

Žene SDP-a pozvale birače da glasuju za ideje 21. stoljeća

Foto: - / -

Rodno uvjetovano nasilje i pravo žene na pobačaj bile su teme konferencije za novinare koju je danas u Zadru održao Forum žena SDP-a. Iznijele su podatke koji pokazuju da je nasilje nad ženama poraslo za 25 posto u prošloj godini kada je bilo gotovo 4500 kaznenih djela obiteljskog nasilja.

U proteklih nekoliko godina u više je navrata mijenjan zakonski okvir kojim se nastojao poboljšati status žena. Podržavajući takve izmjene, mi u SDP-u želimo osvijestiti činjenicu da nije ključ u stalnim zakonskim izmjenama – ključ je u senzibiliziranju javnosti kao i u educiranju i senzibiliziranju sustava pravosuđa za slučajeve rodno utemeljenog nasilja, rekla je Maja Sporiš, predsjednica Foruma žena SDP-a Hrvatske. Imamo podatke da samo 10 posto počinitelja nasilja odlazi na služenje zatvorske kazne, a 90 posto slučajeva ili odlazi u zastaru ili su počinitelji osuđeni uvjetno. Time se šalje jedna strašna poruka – da se za nasilje ne odgovara, da su kazne premale male pa je time nasilje dopustivo. Problem Hrvatske je i nedostatak skloništa za žene žrtve nasilja i nedosatne mogućnosti za osamostaljivanje žrtve. U SDP-u smatraju da osim države u tome trebaju sudjelovati i jedinice lokalne samouprave. U ovoj kampanji na površinu su izašle teme iz područja rodne ravnopravnosti i prava žena kazala je Maja Sporiš: I određeni pretendenti i pretendentice na pozicije i na funkcije zastupnika i zastupnica u Hrvatskome saboru, poput Miroslava Škore, poput Nina Raspudića, poput Brune Esih, u želji da homogeniziraju svoje biračko tijelo, posegnuli su za područjem rodne ravnopravnosti. Otišli su u krajnji dio priče povlačeći temu silovanja potpuno sramotno! Takvim ljudima ne bi trebao biti dan javni prostor, njima nije mjesto u politici ni u Hrvatskome saboru.

Danijela Vukoša, predsjednica Foruma žena SDP-a Zadar osvrnula se na slučaj nasilja u Zadru kada je brutalno pretučena 18-godišnja djevojka koja je nakon fizičkog doživjela i institucionalno nasilje jer je zlostavljač pušten da se brani sa slobode. To je bila poruka građankama i građanima da ne mogu imati povjerenja u sustav, a Forum žena je organizirao prosvjed kojim je poslana poruka i gradu Zadru odnosno gradskoj upravi koja nedovoljno financira rad sigurne kuće iako su i sami svjesni da su sredstva nedostatna – već nekoliko godina iznose samo 300 tisuća kuna: Grad Zadar, odnosno gradska uprava nema nikakav usvojen plan za ekonomsku i stambenu neovisnost žena što znači da žena može u skloništu biti najviše godinu dana i tada se postavlja pitanje što sa ženom nakon toga. Postavlja se pitanje zašto grad Zadar nema političku volju da uvede građanski odgoj i zašto naši mladi ne smiju učiti o neprihvatljivosti nasilja. 

Danijela Vukoša pozvala je sve zadranke i zadrane da izađu na izbore i da glasuju za ideje 21-vog stoljeća na kojima i počiva politika Restart koalicije

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.