Hrvatski radio

Radio Zadar

Žene se ohrabrile - sve je više prijava za nasilje

22.09.2017.

08:50

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježava se u znak sjećanja na tragediju iz 1999-te, kada je tijekom brakorazvodne parnice muškarac ubio sutkinju, suprugu i odvjetnicu te ranio zapisničarku na Općinskom sudu u Zagrebu. U posljednjih deset godina u Hrvatskoj je ubijeno 300 žena.

Kako stojimo kada je u pitanju borba protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj? Gostujući u današnjoj emisiji Poligraf Hrvatskoga radija, na to je pitanje odgovarala pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnja LjubičićMi imamo jednu lepezu propisa i uvijek dođemo do onoga ali. Zapinjemo u primjeni, zapinjemo u osvještenosti, zapinjemo u senzibilizaciji stručnih osoba koje dolaze na teren, i u jednoj kratkoj rečenici mogu reći - još uvijek ne postoji prepoznavanje i razlika između primarnog počinitelja i žrtve.

Ravnateljca Vladina Ureda za ravnoprvnost spolova Helena Štimac Radin kaže: Mi u našim strategijama i programima imamo uvijek navedene mjere za edukaciju i sudstva i policije, tu su i socijalni radnici, ali danas smo suočeni s tim da imamo više prijava za nasilje, pa se kaže da je više nasilja. Ja mislim da je više prijava jer ipak svi ovi, ne samo strateški nacionalni dokumenti, već sve ovo što se radi svih ovih godina ja mislim da je ohrabrilo žene da češće prijavljuju nasilje. Stalno i druga Ministarstva provode kampanje - mislim da je upravo to nužno kako bi skrenuli pažnju ženama na to da postoji zakonodavstvo koje je dobro i koje štiti njihova prava samo se trebaju odlučiti da ta prava koriste i obraćati se nadležnim institucijama.

O nasilju nad ženama govorilo se i u Hrvatskom saboru. U posljednjih deset godina u Hrvatskoj je ubijeno 300 žena, brojke su uznemiravajuće, naglašeno je. SDP je u sabor uputio prijedlog ratifikacije Istambulske konvencije, ali on do danas nije došao na dnevni red - upozorio je Joško Klisović. HNS-ovka Marija Puh također je tražila potpisivanje Istambulske konvencije, a Irena Petrijevčanin Vuksanović iz HDZ-a usprotivila se ideologizaciji pitanja nasilja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.