Hrvatski radio

Radio Zadar

Žene su i dalje slabije plaćene od muškaraca

29.09.2017.

14:58

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako više od desetljeća postoje institucionalni i zakonski okviri za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, u praksi još uvijek postojin niz prepreka. Žene su još uvijek slabije plaćene od muškaraca, a nakon smjene na poslu, kod kuće ih čeka druga, ili čak treća smjena u kojoj skrbe o obitelji.

Sve to čulo se na današnjoj regionalnoj konferenciji o usklađivanju profesionalnoga i obiteljskoga života. U istraživanju Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova među zaposlenim ženama koje imaju obitelj došlo se do poraznih podataka o usklađivanju privatnoga i poslovnoga. Najčešće je riječ o opstrukcijama na poslu zbog njihova majčinstva i obveza prema djeci. Ovo pitanje je nemoguće riješiti ukoliko nemamo jedinstvenu nacionalnu strategiju i nacionalnu demografsku i populacijsku politiku, politiku koja će strateški raditi na pozitivnom okruženju obitelji, zaposlenih roditelj, koji imaju djecu i koji imaju obveze prema ukućanima koji su najčešće stari i nemoćni, te prema mlađoj djeci, kaže pravobraniteljica Višnja Ljubičić

Prisutni su i brojni stereotipi, a žene koje se bave poljoprivredom ili primjerice seoskim turizmom, najčšće imaju neprekinuti radni dan, a obitelj nerijetko njihov doprinos zajedničkoj blagajni ne smatra bitnim. No, u puno boljoj poziciji nisu ni visokoobrazovane žene, zaposlene u primjerice kreativnim industrijama, ističe dr. Valerija Barada, sociologinja sa zadarskoga sveučilišta. Istraživanja pokazuju da sve žene, neovisno u kojem su ekenomskom, kulturnom ili socijalnom statusu su jednako ugrožene na tržištu rada. Odnosno, na tom su tržištu sve ugroženije upravo zbog suvremene ekonomije i prekarnih uvjeta rada, ističe Barada. 

Nezaposlenost u Zadarskoj županiji niža je od državnoga prosjeka, a nezaposlenost muškaraca brže se smanjuje u odnosu na žene, dok su s druge strane muškarci izloženiji dugotrajnoj nezaposlenosti. Gledano po zaposlenosti, više se zapošljava žena sa Zavoda za zapošljavanje nego muškaraca.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u Zadru je komentirala i predloženi, pa povučeni nacrt novoga Obiteljskoga zakona. Smatra kako neke njegove odredbe, poput definicije obitelji vode ka diskriminatornim postupcima. Dodaje, kako se taj prijedlog razlikuje od onoga, na koji je Ured pravobraniteljice prije nekoliko mjeseci dao primjedbe i prijedloge. Povlačenje toga zakona i o tome o kakvom sadržaju se radi  dovoljno govori i sama činjenica da je predlagatelj, dakle samo ministarstvo povuklo prijedlog zakona, jer mislim da su shvatili da se u diskrepanciji nalaze postojeće predložene odredbe u odnosu na pozitivno zakonodavstvo koje egzistira gotovo deset godina u međunarodnoj praksi i međunarodnim ugovorima. A da ne govorim, mi smo članica EU-a, mislim da jedan ovakav korak unatrag, razmišljanja unatrag, ne vodi ka prosperitetu Republike Hrvatske, istaknula je Višnja Ljubičić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.