Hrvatski radio

Radio Zadar

Žene u Hrvatskoj manje zarađuju, teže napreduju i lakše dobivaju otkaz

06.05.2022.

14:01

Autor: V.Š./Radio Zadar

Višnja Ljubičić

Višnja Ljubičić

Foto: V. Šetka / HRT Radio Zadar

U povodu Međunarodnog praznika rada u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Skupštine Zadarske županije pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić održala je predavanje "Jednaka prava, jednake plaće, jednake mirovine".

 

- Neravnopravnost muškaraca i žena na tržištu rada, koja se odražava na njihova primanja i životni standard u mirovini postojan je socio-ekonomski problem do kojega dovodfe tradicionalne rodne predrasude i stereotipi te diskriminacija žena. Jedan od značajnijih indikatora neravnopravnosti je razlika u plaćama između žena i muškaraca, istaknula je pravobraniteljica Višnja Ljubičić. 


Službeni statistički podaci, tako primjerice, pokazuju da je u 2018. godini plaća žena u Hrvatskoj na mjesečnoj razini bila niža za više od 1.100 kuna u odnosu na muškarce, a mirovina za gotovo 650 kuna. 


Pravobraniteljica je istaknula što predlaže u novom Zakonu o radu koji je u doradi. 


- Transparentnost plaća, ustanovljavanje određenih kriterija i za napredovanje, način određivanja rada na određeno vrijeme, jer najčešće žene rade na određeno vrijeme i upravo često dobivaju otkaz protekom tog radnog vremena ili kao tehnološki višak,a vrlo često je to povezano ili s njihovom dobi ili majčinstvom, rekla je Ljubičić. 


Diskriminacija je posebno došla do izražaja tijekom pandemije. Naime, pravobraniteljici su se mahom obraćale zaposlene žene s djecom mlađom od 12 godina.


- Poslodavci apsolutno nisu bili senzibilizirani za njihove zahtjeve za rad od kuće, klizno radno vrijeme, neplaćeni dopust ili druge vidove prilagođavanja obzirom da se radilo o maloj djeci koja su najčešće bila njima stavljena na skrb, upozorila je pravobraniteljica, dodavši kako je to bio najčešće slučaj sa samohranim majkama, ali i ondje gdje su bila zaposlena oba roditelja. U ekstremnim situacijama prijetilo im se i otkazom.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.