Hrvatski radio

Radio Zadar

Žestoka zima: Nekome majka, nekome maćeha

19.01.2017.

12:19

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sve ima, kako se kaže, i drugu stranu medalje pa tako i ekstremne vremenske prilike. Dok su većini uzrok najrazličitijih problema, domaćim solanama idealni su uvjeti rada - ljetna suša za proizvodnju, a žešća zima za prodaju soli za posipanje cesta. Žestinu ove zime provjerili smo u Solani Nin.

Potražnja je pojačana no daleko je to od one iz 2010. godine kada su domaće solane čak izvozile sol za posipanje cesta u Njemačku, Nizozemsku, Belgiju, što nije uobičajeno zbog velikih troškova transporta vrlo jeftinog proizvoda. No za cijenu se tada nije pitalo jer je jaka zima te godine ispraznila europska skladišta soli. Ivan Tomić, operativni menadžer Solane Nin:

Zima trenutačno jest žestoka što se može vidjeti i čuti sa svih strana, međutim, još uvijek bar što se tiče tog dijela izvoza nije kao ta 2010. Još uvijek se bar što se tiče nas Solane Nin, a koliko čujem i drugih solana u Hrvatskoj, još uvijek nije došlo do te situacije. Potražnja za soli jest povećana ali u principu se to još uvijek odnosi na Republiku Hrvatsku.

Povećana ali i primjerenija za ovo doba godine – kaže Tomić koji u žešćoj zimi vidi potencijale za turističku valorizaciju Solane Nin. Na pitanje ima li posjetitelja kad bura i led okuju ninsku lagunu odgovara:

Na iznenađenje mnogih ja ću reći da ima, nema ih jako puno, ali ih – ima. Koliko god su nama ovo nekakvi surovi uvjeti, kad mi kažemo ajmo najradije ostati doma negdje gdje je lijepo toplo, posjetitelja ima kojima je čak i to interesantno, doći tu u Nin, doživjeti tu buru... Kažem jednostavno toga kod njih nema, to je na neki način fenomen i mislim da bi to trebalo više iskoristiti.

Priča o ninskoj soli lani je dobila nastavak u obliku Kuće soli, novog atraktivnog izložbenog prostora u sklopu Solane Nin koji će zasigurno dodatno povećati broj turista bez obzira na žestinu zime.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.