Hrvatski radio

Radio Zadar

Zimske radosti u Lici. Bili smo na Cvituši.

13.01.2019.

15:19

Autor: Vladimir Šetka

Izvor: Facebook/Cvituša

Izvor: Facebook/Cvituša

Foto: - / -

I dok je više od 200.000 Hrvata na zimske radosti otputovalo u alpska skijališta, gdje su nekima zaprijetile i lavine, brojni Dalmatinci sa svojim mališanima na snijeg odlaze u Liku. Doduše, u Lovincu još uvijek nema skijališta, ali je najmlađima sasvim dovoljna i staza na sanjkalištu Cvituša.

Zimski školski praznici su završili, pa su brojni Dalmatinci, uglavnom iz Zadra i Šibenika, ali i sa splitskoga područja ovaj vikend odlučili djecu odvesti na snijeg u Lovinac. Iako neusporedivo manje nego lani, na stazi sasvim dovoljno snijega za sanjkanje. 

Kad su prije nekoliko godina pokretali uređenje sanjkališta i popratnih objekata, malo tko je vjerovao u uspjeh. Danas izletnici dolaze i kad je malo snijega na stazi, kaže Hrvoje Račić pokretač projekta i bivši načelnik Općine. 
Malo kasni snijeg ove godine, ali tako je bilo i lani. Počeo je u veljači, koja je bila lijepa, pa i dio ožujka. Čini se da će i ove godine malo kasniti, ali svi koji dođu mogu uživati u snijegu i ličkim delicijama, kaže Račić. 

Samo koji kilometar dalje i ljeti i zimi radi jedini hostel u Lovincu - onaj u Svetom Roku. Vlasnica Ivana Bilen kaže - svraćaju i domaći i strani gosti. Posla ima, samo ne znam bih li istaknula zimu kad je snijeg, ili ljeto kad su prolazni turisti, ili pak proljeće kad su planinari po Velebitu ili jesen kad su gljive. Ne znam što je bolje, ističe lovinačka poduzetnica.

Turistički potencijal Lovinca još prije dvije godine otkrio je poznati poduzetnik Goran Štrok. Nedaleko centra mjesta uz jezero gradi luksuzno turističko naselje. Radovi su već počeli. To je projekt sa 70 smještajnih jedinica, drvenih kuća i "glam šatora", dva restorana, wellness centrom, nešto što je za naš prostor veliko a u hrvatskim razmjerima jedan luksuzan resort, kaže Račić. 

A zagrebački beton, Lovincom je zamijenila Nikolina, koja ne žali ni jednog trenutka zbog odlaska iz Zagreba. To mi je oduvijek bila želja, jer sam s tatom dolazila kao mala u Bilaj. Bašvolim ovaj kraj, predivno je, mirno, opušteno. Prijatelji mi kažu da sam hrabra što sam Zagreb zamijenila Likom, ali meni je super, kaže nam Nikolina koja je u tren oka pronašla posao u Lovincu, naravno u turizmu. 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.