Hrvatski radio

Radio Zadar

Žive jaslice u Diklu oduševile sve

27.12.2015.

11:46

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U mnogim našim gradovima i mjestima ovih se dana viđaju - žive jasle. Već 15 godina u Diklu u tome sudjeluje doslovno cijelo mjesto, a ove je godine prava zvijezda - najmlađi član - dječak kojemu su samo tri i pol mjeseca.

Počeli su skromno, a nakon desetljeća i pol izgledaju kao da smo se vratili u neko drugo doba. Točnije prije dvije tisuće i petnaest godina, ravno u Betlehem. Pazilo se na sve detalje. Sve je oduševio dječačić, koji je "glumio" tek rođenoga Isusa. To je bilo slučajno, on ove godine ima četiri i pol mjeseca i kako se bližio Božić i cijeli ovaj igrokaz onda smo odlučili da on bude Isus s obzirom da ima četiri i pol mjeseca, ističe Ana Vidić.

Neki su svoje uloge dobili na samom početku prije 15 godina, kao primjerice Damir Šišeta. Nekako su me uhvatili da budem Josip i eto mene već petnaest godina. Nadam se da će me netko jedan dan zamijenti, ali moju ulogu neću predati dok budem mogao, kaže Damir. I Nada Milin otpočetka igra istu ulogu. Možda bi volila da me neko zamini da nađu odgovarajućeg, ali nema dobrovoljaca, kaže Nada. 

Iako svake godine biblijski igrokaz raste, ove godine posebno su se potrudili. Naprije smo bili na malom terenu, pa na još manjem, pa su ljudi bili dobri i ponudili nam ovaj krasan teren na korištenje. A mi svaki put nešto dodamo, ističe Ljiljana Matešić, predsjednica KUD-a Kveštura iz Dikla. I čini se da je sve na mjestu. Od anđela, pravih domaćih životinja i mnogo glumaca. Pazilo se na ama baš svaki detalj.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.