Hrvatski radio

Radio Zadar

"Živjeli smo tada skromno ali časno i vjerovali u pobjedu"

06.10.2016.

14:34

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

25. -ta je obljetnica Dana obrane grada Zadra. Zadrani se prisjećaju teške ratne jeseni 1991. kada je 6. listopada obranjen grad. Središnja svečanost - susret branitelja uz prigodni program održana je kod tenka na Dračevcu, gradskom predjelu koji je u to vrijeme bio prva crta obrane.

Na današnji dan 1991. tzv. JNA  uz pomoć  pobunjenih Srbima,  napadajući istovremeno s kopna, mora i iz zraka pokušala je osvojiti Zadar. Granatirani su svi mogući ciljevi od  bolnice,  katedrale , civilnih objekata.

 Od 1. do 8. listopada 91. u vrijeme najžešćih napada na Zadar poginula su 43 hrvatska  vojnika  i civila, a 202  ih je ranjeno. Uz branitelje i svi ostali žitelji stali su u zaštitu Stošije, Krševana, Donata, Šimuna, ponosnog hrvatskog Zadra,  odlučno čuvajući svoj grad živim, pazeći njegovu djecu i nemoćne. Živjeli smo tih dana skromo ali časno , u buktinji i razaranju , ali neustrašivo. Bez elementarnih životnih potreba ali u jedinstvenom zajedništvu i u svakom trenutku vjerovali u pobjedu.

Rekao je na prigodnoj svečanosti na Dračevcu gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta.

 Tada, iako u okruženju bez struje i vode, malobrojni hrvatski branitelji uspjeli su se oduprijeti jugosrpskim agresorima, čiji je cilj bio osvojiti Zadar i presjeći Hrvatsku na dva dijela. No unatoč naizgled beznadnoj situaciji nismo gubili vjeru i nadu jer znali smo za što se borimo , rekao je  Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik 112.-te brigade: 

  Ali hrvatsko domoljublje i zajedništvo bilo je toliko snažno da smo uvijek vjerovali u pobjedu. Mi smo zanli da nema druge crte obrane. Druga crta obrane nam je Italija. Toga smo bili svjesni i vjerovali smo.

  Nama se u tih 15 dana najžešće borbe za grad Zadar predalo 784 neprijateljska vojnika. I neprijateljski vojnici, to su bili ročnici JNA. I oni su bili svjesni naše pravedne borbe. Svi su otišli neozlijeđeni  svojim kućama i na to smo danas ponosni.

 Načelnik glavnog stožera oružanih snaga RH-a brigadni general Ivan Beneta, izravni sudionik obrane Zadra prisjetio se  ključnog trenutka obrane  kada je branitelj Željko Vujić pripadnik 4. gardijske brigade zajedno sa svojom protuoklopnom skupinom pogodio neprijateljski tenk na Dračevcu. 

 Upravo su nakon herojske obrane na Dračevcu, agresori konačno 6. listopada 1991. odbijeni, nakon čega su započeti pregovori koji su rezultirali odlaskom pripadnika JNA iz 14 zadarskih vojarni. No, bio je to samo uvod  u najteže dane za Zadar i Hrvatsku. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.