Hrvatski radio

Radio Zadar

Život punim plućima "tete Bise"

05.11.2015.

12:20

Autor: Žana Ljuština

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dobro to zna Biserka Sintič Dražović. 87 joj je godina tek i živi život punim plućima. Nedavno je u zadarskoj Gradskoj loži otvorena njezina izložba "U mećavi - zavičaj opleten modom".

U njezinom kako kaže skromnom domu "teta Bisa" od srca nas je pozdravila. 

Vedra, nasmijana, vrlo pokretna teta Bisa dočekala nas je u svom zadarskom domu. Ne nastaju ovdje više njezina posebna djela - nakit, slike i odjeća. Ali poezija je uvijek tu. 

Za sebe kaže kako jednostavno nema mira.

Uvijek nešto pišem, izmišljam..svemir..kao da sam svemirac...hahaha,..ja samo kažem nemojte doći jer ću se uplašiti ako koji sleti s neba.

87 godina za ovu Zadranku nije nikakav problem. Iako živi sama. Doduše, prijatelji i djeca za nju su uvijek tu.

Čovjek se mora primorati življenju. Kad to nešto odlučiš u životu onda to moraš do kraja ići.

Gospođa Biserka uvijek je u pokretu. Šetnja do crkve ili grada za nju je pravi užitak. Upravo u središtu grada postavljenja je njezina izložba. Tunike inspirirane Sinjskom alkom nastale su prije više od 35 godina.

Interesantno je da ti modeli koji su se tada smatrali vrlo orginalnim i stu reakciju imaju i danas. - kaže Gordana Pahlić, njezina prijateljica.

Sve tunike izrađene su od posebne vune.

Sinjska vrlička...koja ima neku oštrinu, a ne mekano kao jastučić....- kaže "teta Bisa".

Izložene tunike već su obišle svijet. Nakon New Yorka, Duesseldorfa i Zadra.... zauvijek će naći mjesto u novom Muzeju Sinjske alke.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.