Hrvatski radio

Radio Zadar

Život s teškoćama nije tragedija, on rađa posebne blagoslove!

29.12.2019.

18:24

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

„Život s teškoćama nije nikakva tragedija, on je malo drugačiji i izazovniji", poručili su roditelji djece s posebnim potrebama koji su se - povodom blagdana Svete obitelji - u zadarskoj prvostolnici susreli sa zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem

Božić je obiteljski blagdan, a posebno se u tom vremenu – pa i na dan Svete obitelji - valja sjetiti onih obitelji koje nose posebnu žrtvu. Zato su se u zadarskoj prvostolnici i susreli monsinjor Želimir Puljić i obitelji djece s posebnim potrebama:

Pokazalo se da je potrebno pokazati osobitu pažnju i pozornost prema onima koji su u posebnim potrebama pa sam ih pozvao i oni su se odazvali. I drago mi je da im mogu izraziti zahvalnost za njihovo svjedočanstvo te ujedno čestitati božićne blagdane i ono što nas čeka u 2020. godini.

Neizmjeran je ovo znak pažnje i roditeljima. Josipa Kardum:

Znači nam jako puno kako bismo bili prepoznati u društvu te da društvo vidi da naša djeca uživaju u svemu u čemu uživaju i druga djeca, iako se ponekad znaju ponašati malo drukčije - dakle, da podignemo svijest u društvu. Zato nam je ovo što nam je nadbiskup priuštio velik blagoslov i zato smo jako veseli.

Posebno je snažnu poruku prilikom susreta uputila predsjednica Udruge za autizam Zadar, Danijela Dunat Amon. Ovo je osobit i posvećen presedan u podizanju svijesti o najmanjima i najnemoćnijima među nama, kazala je Dunat Amon i dodala:

Život s teškoćama nije nikakva tragedija, on je malo drugačiji, zahtjevniji i izazovniji, svi to jako dobro znamo. Ali također, rađa posebne blagoslove koje nema redovan život. Mi o tome danas svojim prisustvom i svojom djecom koja su ovdje o tome možemo svjedočiti na najljepši mogući način.

Predsjednica Udruge za autizam zaželjela je da im se u 2020. vrati ono što su imali do ovog ljeta - Kabinet za ranu intervenciju. Problema ima još mnogo, u prvom redu školovanje, ali i činjenica da odrasle osobe koje imaju poremećaj iz spektra autizma smrću roditelja završavaju u psihijatrijskim ustanovama. Ostaje nada da će nadbiskupov blagoslov i hrabrost ovih roditelja i djece dovesti i do povratka Kabineta za ranu intervenciju u Zadru.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.