Hrvatski radio

Radio Zadar

Životi pirotehničara nemaju cijenu

26.04.2016.

13:33

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Biogradu je počeo 13.međunarodni simpozij u razminiranju na kojem sudjeluje oko 150 sudionika iz 35 zemalja svijeta. Na simpoziju se izmjenjuju iskustva u razminiranju te se prezentiraju najnovije tehnike i oprema.

Sad već tradicionalno održavanje simpozija u Hrvatskoj potvrda je kvalitete protuminskog sustava u Hrvatskoj koji je prepoznat kao jedan od najkvalitetnijih i najcjenjenijih, istaknuto je prilikom svečanog otvaranja.  Hrvatska na razminiranju radi već više od dva desetljeća, opasan i skup posao koji bi trebao biti završen do 2019.-te godine. Komentirajući rok za razminiranje Hrvatske,  Hrvoje Debač, v.d. ravnatelja Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske između ostalog je naglasio:

Kad spominjemo 2019. opet vezano uz događaj stradavanja pirotehničara, treba ponovno naglašavati : rokovi nikada ne mogu nadoknaditi ljudski život. Neće biti trčanja za kvadratima, neće biti tjeranja rokova, ljudski životi i životi pirotehničara nemaju cijenu. 

I u zadarskoj županiji, koja je jedna od najzagađenijih minama, dobro je poznata opasnost i tragedije koje donosi minska opasnost rekao je zadarski župan Stipe Zrilić.

I na našem području je od 1991. Bilo 300 minskih incidenata u kojima je stradalo gotovo 100 osoba, a na žalost među njima je bilo i djece.

Stoga veseli vijest da se taj posao privodi kraju, zahvaljujući i sredstvima europskih fondova istaknuo je Hrvoje Debač:

2015. je bila prelomna godina za hrvatski protuminski sustav. Dakle više od polovice financiranja cjelokupnog poslova razminiranja u RH povučeno je iz europskih fondova. U 2016. Taj će iznos rasti do 62 % i što će nam između ostalog omogućiti da u 2016. Riješimo kompletan problem poljoprivrednog zemljišta u RH.

U sklopu simpozija sutra će se održati terenska vježba na kojoj će proizvođači opreme za razminiranje prikazati rad s psima i strojevima, rad robota te trening pčela za otkrivanje eksploziva. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.