Hrvatski radio

Radio Zadar

Z.L. Zadar: Jednosmjerna karta za Dublin

28.03.2017.

15:01

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sa zadarske Zračne luke već godinama se, doduše sezonski, leti za irsku prijestolnicu - Dublin. I dok su Hrvati ranijih godina letjeli s povratnom kartom u džepu, sada sve češće putuju jedim smjerom. Na prvom ovogodišnjem letu za Dublin, avion Ryanaira poletio je pun Hrvata.

Jedan za drugim na zadarsku zračnu luku slijetali su ovoga vikenda puni avioni s turistima iz Švedske, Njemačke i Francuske. No, putnici iz svih hrvatskih krajeva jedva su čekali slijetanje airbusa iz Dublina. Za razliku od Iraca velika većina ne putuje u turizam. Idem raditi, probati bolji život. Idemo djevojka i ja, kaže nam Mateo. I mladić iz okolice Varaždina u Dublin ide tražiti posao. S njim putuje i djevojka, koja je već našla zaposlenje. Ljepše je kod kuće, ali što se mora, mora se, kaže Varaždinac.

I dok su neki već osigurali posao i smještaj 20-godišnji Kristijan iz Virovitice ne zna što ga čeka u obećanoj zemlji. Idem, ono što se kaže, na slijepo. Po struci sam poljoprivrednik, ali tražit ću posao u ugostiteljstvu - konobarenje ili što god se nađe, kaže Kristijan. Kod kuće u Slavoniji je ostavio roditelje i sestru, te ide stopama starijega brata. Brat je u Njemačkoj. On je prije par godina otišao, a sad je na meni red, kad tu nemamo što tražiti, kaže mladić nestrpljivo čekajući ukrcaj u avion. 

Anja je u Zadar došla iz Čapljine u BiH ispratiti dečka. Ide raditi tamo, pa ću i ja za njim u sedmom mjesecu, ako Bog da, kaže Anja dok se oprašta od dečka. Bolji život u Irskoj pošao je potražiti i mladi par iz Splita. Roditelji ne skrivaju suze. Težak je rastanak - kao i šezdesetih i sedamdesetih prošloga stoljeća kada se odlazilo na privremeni rad u inozemstvo. Ispraćamo ćer i zeta, jer idu u Irsku tražiti posa. Ovde nisu uspili ništa naći. Teško je i nama i njima, kaže majka mlade Splićanke.

Iako je avion za Dublin poletio pun putnika, nisu baš svi odletjeli u jednom smijeru. Idemo turistički, zadovoljna sam novim poslom, pa prije nego što počnem raditi, idem se malo ispuhati. Idemo kod prijatelja, koji je prije godinu dana odselio u Irsku i tamo radi, kaže nam mlada Varaždinka. I mlada zagrebačka obitelj ide nekoliko dana uživati u Irskoj. Nadaju se da će u tamošnjim kafićima i restoranima moći naručiti i na Hrvatskom. Turistički putuje i mlada Šibenčanka. ne pada joj napamet ići raditi u Irsku. Sretna sam i zadovoljna u Hrvatskoj, idem se malo odmoriti, kaže nam djevojka prije ukrcaja u avion.

Prema nekim procjenama iz Hrvatske se iselilo oko dvjesto tisuća ljudi. Točan podatak nitko ne zna, ali je zato pouzdano da sezonski let za Dublin ide triput tjedno, a putnika ne nedostaje.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.