Hrvatski radio

Radio Zadar

"Zlatna kuna " najboljim tvrtkama za 2020. - jednu od najizazovnijih godina

15.10.2021.

13:30

Autor: Filip Matijević

"Zlatna kuna " najboljim tvrtkama za 2020. - jednu od najizazovnijih godina

"Zlatna kuna " najboljim tvrtkama za 2020. - jednu od najizazovnijih godina

Foto: - / -

Gotovo čitava 2020. godina na ekonomskom planu bila je jedna od najizazovnijih ikada. Lani se izgubilo gotovo milijardu i pol kuna prihoda, izgubljeno je 1.800 radnih mjesta u gospodarstvu, manje je fiskaliziranih računa, dobit iz 2019. se lani potpuno istopila...

Na sjednici Gospodarskoga vijeća Županijske komore Zadar u Hotelu Kolovare dodijeljene su plakete najboljim tvrtkama za poslovanje u 2020. godini. Tradicionalnu „Zlatnu kunu” dobili su najuspješniji u kategorijama malog, srednjeg i velikog trgovačkog društva.

Gotovo čitava 2020. godina na ekonomskom planu bila je jedna od najizazovnijih ikada. Lani se izgubilo gotovo milijardu i pol kuna prihoda, izgubljeno je 1.800 radnih mjesta u gospodarstvu, manje je fiskaliziranih računa, dobit iz 2019. se lani potpuno istopila... Ali i u takvoj godini je rastao robni izvoz u Zadarskoj županiji pa su najsposobnije tvrtke ove godine itekako rasle, kaže za HRT predsjednik Županijske komore Zadar Denis Ikić:

Možemo već sada kazati da je 2021. izuzetno dobra. Turističkki promet je dostigao 85 posto fizičkog prometa iz 2019. godine. Izvoz nam je dodatno rastao 40 posto, zaposlenost je nikad veća, a fiskalizirani računi kao odraz isporuka roba i usluga našeg gospodarstva rasli su 100 posto u odnosu na prošlu godinu.

Zaslužni su za to mnogi, ali oni najbolji – temeljem 21 ekonomskog pokazatelja – su danas nagrađeni na sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Zadar u Hotelu Kolovare. U kategoriji malih trgovačkih društava najbolje poslovanje u 2020. imala je tvrtka Olimp d.o.o. Benkovac. U kategoriji srednjih trgovačkih društava priznanje je za izazovnu lanjsku godinu išlo u ruke direktoru HSTEC-a Mladenu Šarliji:

Naravno, štedi se u svim segmentima poslovanja. Kupci nas nisu napuštali u lanjskoj godini, a napomenuo bih da nismo otpuštali zaposlenike. Iskoristili smo godinu za razvoj, za nove proizvode i tako smo u novu godinu krenuli još jače s još većim rastom.

U kategoriji velikih trgovačkih društava najbolje poslovanje u 2020. imala je Tankerska plovidba. Direktor Mario Pavić:

Bila je izuzetno teška godina, ne samo gospodarski nego prvenstvno teška operativno. U brodarstvu je bilo zahtjevno jer nismo mogli raditi smjene posade, nismo mogli raditi servise...

Povodom 45 godina postojanja i uspješnog poslovanja priznanja su se dodijelila i tvrtkama Hoteli Zadar, Jadera Zadar i Punta Skala.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.