Hrvatski radio

Radio Zadar

Zlatna ulja iz Pakoštana

04.06.2022.

12:35

Autor: HRT/IMS/Kristina Tartaro

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje

Foto: HTV / HRT

Dobro maslinovo ulje uvijek je na cijeni. Ako je suditi po uspjehu domaćih maslinara na svjetskoj smotri u New Yorku, Hrvatska kvalitetom ne oskudijeva. Od 28 zemalja, naša su ulja osvojila treće mjesto, a po omjeru poslanih uzoraka i dobivenih nagrada - najbolja su na svijetu. Iskazali su se zadarski maslinari, a čak dva zlatna ulja dolaze iz Pakoštana.

Pakoštane su se upisale na svjetsku kartu vrhunskih maslinovih ulja. I to zahvaljujući obiteljma Vulin i Lalin.


Prvi su put poslali uzorke i nije moglo biti bolje. Osvojiti zlato na najvažnijoj svjetskoj smotri osjećaj je, kažu, koji je teško opisati.


- Presretni što smo svojom medaljom doprinijeli ukupnom poretku Hrvatske na najznačajnijoj manifestaciji u New Yorku, kaže Vinko Lalin, maslinar iz Pakoštana.


Zadovoljan je i Ante Vulin.


- Nas ima dobar broj koji smo se i ove godine takmičili tamo i pokazali smo da radimo izvrsne priče i da svoju strast i ljubav prema stablu masline pretočimo u njezine plodove - ulje i da to pokažemo svijetu, priča ovaj maslinar.


Njihova maslinarska priča krenula je gotovo simultano, prije 30-ak godina kada su i jedan i drugi odlučili na djedovini posaditi prva stabla masline. Danas su to čuvani i paženi maslinici jer, kažu, maslini treba mnogo dati, i ona će ti vratiti višestruko. A čarobna formula za proizvodnju zlatnoga ulja spoj je mnogo faktora.


- Treba voljeti masline kao stablo i pojam jednog svetog stabla, tako da se osjećaš važan - da radiš nešto što je dobro i pametno, poručuje Ante Vulin.


Najvažnije je, slažu se, slušati struku. Suvremeno maslinarstvo nezamislivo je bez stalne edukacije, počevši od analize tla prije sadnje do čuvanja ulja.


- Svi segmenti kad se poklope, ako o svemu vodite računa. Ako napravite tako da sve sitnice poklopite činit će savršenstvo, a svršenstvo nije sitnica, kaže Vinko Lalin.


Stabla su ove godine prepuna cvjetova pa bi ova maslinarska godina, kažu nam, mogla biti jedna od najboljih dosad. Bit će to još jedna prilika za potvrdu kvalitete ovog tekućega zlata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.