Hrvatski radio

Radio Zadar

Zlatne žutice za sad nema

03.07.2017.

13:39

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zlatna žutica vinove loze, trenutačno najopasnija bolest vinove loze u Europi, zasad nije zabilježena u vinogradima Zadarske županije, a stanje je, kako doznajemo, dobro i u ostatku Dalmacije .

Uzročnik zlatne žutice je fitoplazma, bakterijski organizam, a širenje te bolesti u vinogradu uzrokuje za sada jedini poznati prijenosnik - američki cvrčak. 

Zbog pošasti zlatne žutice, iskrčeni su i spaljeni deseci vinograda u sjevernoj i istočnoj Hrvatskoj te Istri, stoga ne čudi što vinogradari ponekad pušu i na hladno, doznajemo od Ivana Šimičevića, stručnjaka za zaštitu bilja u zadarskoj poljoprivredno-savjetodavnoj službi: Istina, vinogradari se malo i uplaše pa onda oni svaku situaciju koju primjete koja imalo sliči na tu bolest prijavljuju, ali evo, nismo imali nekih ozbiljnijih situacija, za sada je dosta dobra situacija što se toga tiče, dobro ste rekli praktički u cijeloj Dalmaciji, ali gore na kontinentu mi već imamo te demarkirane zone praktički u svim županijama i tu je prilično ozbiljna situacija kada je ta bolest u pitanju.

U vinogradima u kojima se pojavi, bolest se brzo širi, te, ukoliko se na vrijeme ne poduzmu odgovarajuće mjere, ubrzo poprima razmjere epidemije uzrokujući velike gospodarske štete koje se očituju u gubitku uroda i propadanju zaraženih trsova. Iskorjenjivanje ove bolesti zahtijeva suzbijanje prijenosnika - američkog cvrčka ali i drastične fitosanitarne mjere: Prema toj naredbi koja je na snazi koju donosi ministarstvo poljoprivrede i prema tom akcijskom planu koji je na snazi, tamo gdje je bolest uzela većeg maha 20 i više posto takvi se vinogradi moraju krčiti, onda se proglašava demarkirana zona i sigurnosno područje, dakle ta udaljenost je 5 kilometara.

Zaraza se najprije manifestira uvijanjem listova, a svaku sumnju na zlatnu žuticu treba prijaviti bilo fitosanitarnoj inspekciji, Zavodu za zaštitu bilja ili pak poljoprivredno-savjetodavnoj službi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.