Hrvatski radio

Radio Zadar

Zločin za koji nitko nije odgovarao

18.12.2017.

07:11

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas se obilježava 26. godišnjica stradanja civila u Domovinskom ratu u Jasenicama, u zaseoku Meki Doci. Nakon što je mjesto palo u ruke okupatora spaljene su sve kuće, a petoro starih i nemoćnih osoba između 70 i 75 godina, koji nisu napustili svoje domove su ubijeni.

Zločin nikad nije istražen i niti je procesuiran.  

Naime toga prosinca 1991. godine horde velikosrpskih agresora i domaćih četnika u podvelebitskom zaseoku Meki Doci počinili su zločin nad petoro starih i nemoćnih osoba starih između 70 i 75 godina, koji nisu napustili svoje domove. Pokolj u Jasenicama bio je jasan znak kako agresor ne štedi i neće štedjeti nikoga te da je nužno othrvati se njegovom neljudskom napadu.

Protekom ovih 26 godina od počinjenja ovog zvjerskog zločina, još uvijek njihovi najbliži nemaju zadovoljštinu u bilo kakvom vidu pokretanja sudskog postupka, a da se ne govori o osudi počinitelja. Bilo je vremena da se ovaj zločin istraži do u detalje, te da se pokrene postupak, da oni koji su ovaj zločin počinili za isti i odgovaraju.

Smatramo da je odavno prošlo vrijeme u kojem se sve moglo istražiti i procesuirati, da se velikosrpski i četnički zločini osude.

Povodom godišnjice stradanja nedužnih civila Općina Jasenice i Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije organiziraju Svetu misu zadušnicu koja će se održati u ponedjeljak, 18. 12. 2017. godine u 10,00 sati u crkvi Svetog Jeronima u Jasenicama, te nakon Svete mise polaganje vijenaca na spomen obilježju na Mekim Docima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.