Hrvatski radio

Radio Zadar

Zmija u središtu grada iznenadila arheologe

02.07.2018.

16:33

Autor: HRT centar Zadar

Zmija u središtu grada iznenadila arheologe

Zmija u središtu grada iznenadila arheologe

Foto: - / -

Neugodno iznenađenje dočekalo je danas djelatnike Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru. Naime, prilikom arheoloških istraživanja u dvorištu centra, pored crkve sv. Nikole na Poluotoku, iznenadila ih je prilično velika zmija, koju nitko nije očekivao u središtu grada.

Zmija, i sama preplašena sakrila se u deblo obližnjeg drveta. Kako su nam javili iz Centra za podvodnu arheologiju, nakon poziva Sanitarnoj inspekciji i Veterinarskoj stanici, koji nisu urodili plodom, rješenje problema ponudili su im iz Centra 112. Uputili su ih na gospodina Romea Pestića, koji je došao za desetak minuta i uhvatio zmiju. Rekao je kako se radi o neotrovnoj vrsti. To je zapravo kravosas, najveća europska zmija, ili kako se još zove - Europski udav. Iako nije otrovna, ipak se treba čuvati ugriza ove zmije, jer može biti prijenosnik raznih zaraza. Eustahije, kako su od milja nazvali neočekivanog gosta, biti će vraćen u prirodu, a vjerojatno je u grad stigao s nekim teretom ili vozilom u koje se uvukao. Gospodin Pestić i inače priskače u pomoć kada se negdje pojave zmije, a za to od nikoga ne dobiva nikakvu naknadu, saznali su djelatnici Centra, koji su mu zahvalni na pomoći u ovom neobičnom susretu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.