Hrvatski radio

Radio Zadar

Znanjem do plodova

27.02.2020.

13:18

Autor: Anita Perica

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

Znanjem do plodova. Naziv je to okrugloga stola u organizaciji Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića na kojem je danas predstavljeno nekoliko primjera dobre prakse – nekadašnjih učenika te škole danas uspješno zaposlenih ili samozaposlenih proizvođača.

U raspravi i razmijeni iskustava sudjelovali su i predstavnici stručnih službi iz Zadarske županije. 

Naši nas bivši učenici često obilaze i izvještavaju o tome gdje su i što rade – ističe ravnateljica Jelena Gulan pa smo tako kaže došli na ideju njihove uspjehe predstaviti mlađim naraštajima škole:

       Da vide da ova škola ima rezultata i da iz nje izlazi kvalitetan kadar koji će jednog dana nastaviti raditi na poljoprivredi i da ima nade za našu poljoprivredu…

Jedan od njih je Matija Kovačić koji je nakon zadarske škole Stanka Ožanića završio studij agronomije, u Slavoniji pokrenuo OPG i uzgoj kruške. U planu mu je proizvodnja čipsa od kruške te drugi načini prerade toga voća:

       Pošto se sada već rapidno proizvodnja povećava, dakle nagodinu računam i do 30 tona, uglavnom uvijek imam sezonske radnike koji mi dolaze na berbu i to je ajmo reć neki način zapošljavanja drugih ljudi, međutim u skorašnje vrijeme, za godinu dana, morat ću sigurno uzeti ednu stalno zaposlenu osobu jer mislim i na širenje nasada…

Petar Matak, bivši učenik - danas profesor, bavi se pčelarstvom i također je primjer dobre prakse:

       Pa jednim je dijelom i škola kriva – kaže nam kroz smijeh. Pa u školi sam dosta vidio povezanost između biljne proizvodnje i pčelarstva i tu važnost pčela za biljnu proizvodnju, a zatim sam na faksu nastavio tim stopama i diplomirao na pčelama. Iza toga sam krenuo u posao s pčelama…

Škola će i dalje na sličan način nastojati promicati poduzetničke ideje, jačati svijest o važnosti uzgoja poljoprivrednih kultura te mogućnosti bavljenja poljoprivredom u cijeloj Hrvatskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.