Hrvatski radio

Radio Zadar

Znanstveni kolokvij o 120 godina istraživanja pećina na zadarskom području

16.09.2021.

13:27

Autor: Filip Matijević

Znanstveni kolokvij o 120 godina istraživanja pećina na zadarskom području

Znanstveni kolokvij o 120 godina istraživanja pećina na zadarskom području

Foto: - / -

Povodom 120 godina organiziranih istraživanja speleoloških objekata na zadarskom području u Zavodu za povijesne znanosti HAZU održan je znanstveni kolokvij. Tema su recentna istraživanja ostataka materijalne kulture u pećinama na širem području sjeverne Dalmacije.

Martina Dubolnić Glavan iz Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru i članica Speleološkog odsjeka Liburnija Planinarskog društva Paklenica kaže za Radio Zadar: 

Dubolnić Glavan

 

Arheolog akademik Nenad Cambi, ujedno i voditelj Zavoda za povijesne znanosti u Zadru, izlagao je o špiljama kao svetištima u antici: 

Cambi

Niz stručnjaka izlagao je i o nalazima u Donjim Cerovačkim špiljama, speleološkim objektima južnog Velebita, Modrič pećini u Rovanjskoj, Velikoj pećini u Kličevici, Pećini na Zmorašnjem grebenu kod Silbe, objektima na Dugom otoku te pećini Vlakno. 

Znanstveni kolokvij organizirali su: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Zavod za povijesne znanosti u Zadru, Sveučilište u Zadru - Odjel za arheologiju, Planinarsko društvo Paklenica - Speleološki odsjek Liburnija i Hrvatski planinarski savez - Komisija za speleologiju pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.