Hrvatski radio

Radio Zadar

Znanstvenici u Zadru: Kako iskoristiti otpad od prerade žitarica?

19.10.2021.

12:24

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Znanstvenici u Zadru: Kako iskoristiti otpad od prerade žitarica?

Znanstvenici u Zadru: Kako iskoristiti otpad od prerade žitarica?

Foto: - / -

Kako iskoristiti otpad koji nastaje preradom žitarica i tako ublažiti klimatske promjene ? Na to pitanje odgovor traže znanstvenici okupljeni na Sveučilištu u Zadru na skupu posvećenom kružnom gospodarstvu.

Moramo naučiti iskoristiti čitavu sirovinu biljke , preradom ostataka potencijalni otpad postaje sirovina – tako zatvaramo proces kružnog gospodarstva. Projekt na kojem rade  Agronomski fakultet i Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Sveučilište u Zadru pojašnjava prorektor za međuinstitucijsku suradnju i transfer tehnologija Sveučilišta u Zadru Slaven Zjalić: 

             Želimo istražiti i predložiti mogućnosti ublažavanja klimatskih promjena putem usmjeravanja poljoprivredne proizvodnje ka kružnom gospodarstvu, kao mogućnost smanjenja emisije CO2 i smanjenja utjecaja djelovanja na klimu. Primjerice kukuruz se proizvodi radi klipa a 80 posto biljke ostaje neiskorišteno. U ovom projektu je naglasak na iskorištavanju ostatka biljne proizvodnje, u tekstilnoj industriji, za proizvodnju energenata, smanjenje emisije CO2 - kazao je prorektor Zjalić za program Radio Zadra.

Ono što je jednoj industriji otpad, drugoj je sirovina- ističe jedna od sudionica projekta, dr Sandra Bischof, voditeljica istraživačkog  centra Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu :  Tema projekta su žitarice. Iz svih tih biljaka zadatak je izdvojiti vlakna (komušina kod kukuruza) i iz toga ide primjena u kompozite, u tom slučaju bio-kompozite, a Agronomski fakultet će od biomase koja ostaje nakon izdvajanja vlakana donijeti ocjenu može li taj ostatak ići u bio-goriva, kruta ili tekuća.

Dr Bischof podsjeća kako EU plan nalaže da 2050. moramo postati klimatski neutralni: Znači da apsolutno nema otpada, mi već danas moramo početi djelovati na svim adresama, bilo proizvodnja, bilo u vlastitom domaćinstvu- nema otpada – otpad je ulazna sirovina za neku drugu industriju, sve se da iskoristiti na ovaj ili onaj način.

Rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican ističe kako su hrana, zdravlje i zaštita okoliša teme važne ne samo znanstvenoj zajednici : Preko ovoga projekta nastojat ćemo oživjeti znanstvene rezultate da oni budu vidljivi u praksi, za sve kontingente stanovništva u RH - naglasila je govoreći o važnosti ovoga skupa. 

Projekt "Proizvodnja hrane, biokompozita i biogoriva iz žitarica u kružnom gospodarstvu" financira se  sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a vrijedan je 3 i pol milijuna kuna.

prorektor Slaven Zjalić o skupu

dr S. Bischof o projektu

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.