Hrvatski radio

Radio Zadar

Znate li gdje su Erizzova vrata?

20.02.2017.

07:34

Autor: HRT centar Zadar / Državni arhiv u Zadru

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U ponedjeljak, 20. veljače, u 18 sati, u Čitaonici Državnog arhiva u Zadru, kustos i viši restaurator Šime Perović održat će predavanje: Erizzova vrata na sustavu venecijanskih utvrđenja Zadra. Ulaz je slobodan.

Državni arhiv u Zadru  nastavlja ciklus javnih predavanja u 2017. godini. Prvo ovogodišnje predavanje iz povijesti Zadra temelji se na arheološkim i arhivskim istraživanjima zadarskih fortifikacija.

Tijekom 2013. godine duž Ulice kralja Dmitra Zvonimira u Zadru izvršena su zaštitna arheološka istraživanja. Identificirani su gabariti nekadašnjeg kanala koji je oplakivao utvrdu "Forte", te su djelomično istraženi ostatci utvrđenog južnog ulaza u grad - Porta della Contra Scarpa odnosno kasnija Erizzova vrata (Porta Erizzo).

Kombinirana arheološka i arhivska istraživanja na ovom bitnom dijelu novovjekovnih utvrđenja Zadra pružila su neke nove spoznaje, prije svega o izgledu vanjskog plašta tzv. Erizzovih vrata. Utvrđeno je kako su bila izvedena sa glavnim, kolnim, i dva bočna prolaza koji su kanalizirani u jedan centralni prolaz unutar strukture vrata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.