Hrvatski radio

Radio Zadar

Zračna luka Zadar do kraja godine očekuje 130.000 putnika

03.09.2020.

13:52

Autor: Vladimir Šetka

Zračna luka Zadar do kraja godine očekuje 130.000 putnika

Zračna luka Zadar do kraja godine očekuje 130.000 putnika

Foto: - / -

Zadarska zračna luka do kraja godine planira primiti oko 130 tisuća putnika, što je u usporedbi s prošlogodišnjih rekordnih 800 tisuća putnika tek 16 posto. I dok je, kao uostalom u čitavom svijetu, opća avijacija doživjela drastičan pad, generalna je na razini prošle godine.

Uobičajenih redova i gužvi na šalterima za predaju prtljage na zadarskoj Zračnoj luci nema - zrakoplovi slijeću i polijeću neusporedivo manje puta nego prošle sezone. No takve slike su i na gotovo svim svjetskim aerodromima, pa ne iznenađuju ni brojke. Zračna luka Zadar je dosada na oko sto tisuća putnika, dok je kolovoz bio na razini 33 posto, što možemo reći da je dobro s obzirom na očekivanje i na neke druge zračne luke s kojima se možemo mjeriti, rekao nam je službenik Zračne luke za odnose s javnošću Nikola Barać.

A mjere koje su donosile pojedine europske vlade o stavljanju Hrvatske na crvenu listu nisu utjecale na otkazivanje letova, kao ni jučerašnja njemačkoga ministarstva vanjskih poslova o proglašenju zadarske županije rizičnom za putovanja. Na zadarskom aerodromu zadovoljni su i odlukom poljske Vlade da LOT-ovi zrakoplovi i dalje mogu letjeti za Hrvatsku, pa tako i za Zadar.

Pred nama su još čitavi rujan i listopad. Do kraja godine očekujemo oko 130 tisuća putnika, što će u odnosu na prošlu godinu biti cca. 16 posto, dodaje Barać. I dok je opća avijacija na razini očekivanoga, iznenadila je generalna koja je na razini prošle godine. A nakon sezone počinju pripreme za iduću - iako nitko ne može ni predvidjeti kakva će biti epidemiološka slika i mjere diljem Europe, na zadarskoj Zračnoj luci se nadaju bazi svog strateškog partnera - irskog Ryan Aira.

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.