Hrvatski radio

Radio Zadar

Zračna luka Zadar očekuje ove godine do 20% veći promet nego 2019. godine

03.07.2022.

12:22

Autor: Žana Morović Rudić/Studio 4/IMS/HRT

Zračna luka Zadar

Zračna luka Zadar

Foto: HRT / HTV

Porast broja putnika u Zračnoj luci Zadar u lipnju nastavlja se i ovog, prvog srpanjskog vikenda. Procjenjuju da će sezonu završiti s 20% većim prometom nego rekordne 2019., prije pandemije. Gužve su na terminalu od ranoga jutra. Ivan Skelin, rukovoditelj prometno-operativnog sektora Zračne luke Zadar, izjavio je da je promet u lipnju bio bolji nego ikada, odnosno rekordne 2019. godine. 

Zračna luka Zadar danas očekuje oko 7.500 putnika u 28 linijskih zrakoplova, kazao je za HTV Ivan Skelin, rukovoditelj prometno-operativnog sektora Zračne luke Zadar. Dodaje da se očekuje i 20-ak manjih zrakoplova.


- Od petka do nedjelje radi se o 95 linijskih zrakoplova, a ukupan broj putnika mogao bi biti oko 22.000 ili 23.000, izjavio je Skelin.


Za sada je promet u zadarskoj Zračnoj luci u lipnju, sa 173.000 putnika, bolji od rekordne 2019. u isto doba.


- U srpnju i kolovozu očekujemo 30% više putnika nego u lipnju, što znači oko 220.000 putnika u srpnju i isto toliko u kolovozu. Sigurno će ova godina biti rekordna, za oko 15-20 posto više, nego što je bila 2019. godina, istaknuo je Skelin.


Na pitanje je li bilo otkazivanja letova s obzirom na to da neke zrakoplovne kompanije imaju problema zbog nedostatka radne snage, Skelin je kazao da oni u Zračnoj luci Zadar nemaju takvih problema.


- U cijeloj Europi postoji problem nedostatka radne snage zbog toga što su otpustili veliki broj ljudi. Teško ih je vratiti natrag. Školovanje traje dosta dugo, 2-4 mjeseca, kazao je Skelin te govorio o tome kada bi tijekom ljeta moglo biti problema, a kada se očekuje bolja situacija. Glavni naš prijevoznik je Ryanair sa 75% u ukupnom dijelu poslovanja i on za sada nema otkazivanja, dodao je.


Potvrdio je da su još uvijek otvoreni natječaji za sezonska radna mjesta u zračnoj luci.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.