Hrvatski radio

Radio Zadar

Zračne snage od jutarnjih sati gase 100-ti požar

24.08.2016.

10:51

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz vojarne Zemunik danas od 6 sati sudjeluju u gašenju stotog ovogodišnjeg požara s ukupno pet protupožarnih aviona.

Tako su na požarištu Danilo kod Šibenika angažirana  dva Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802.  Nakon dva sata djelovanja na ovom požaru, dva Canadaira su pokušala djelovati  na požarištu Biokovo no zbog snažnih udara vjetra i turbulencija onemogućeno je gašenje te su se Canadairi vratili na požarište Danilo. 

Ovo je treći dan zaredom  kako su zračne snage angažirane na požarištima kod Šibenika, a tijekom jučerašnjeg dana zračne snage su na sedam požarišta (5 u Šibensko-kninskoj i 2 u Zadarskoj županiji) djelovale 40 sati, pri čemu su izbacili više od 400 vodenih bombi. Jučerašnji dan bio je i ujedno dan sa najvećim brojem požara u jednom danu na kojima su angažirane zračne snage u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni. 

Zapovjednik Protupožarne eskadrile pukovnik Davor Turković rekao je kako je jučerašnji požar u Mučićima-Brodarici bio ujedno i najveći ovogodišnji požar. "Na ovom požarištu sa sedam protupožarnih aviona utrošeno je oko 30 sati rada na gašenju i saniranju požarišta, a izbačeno je više od 300 vodenih bombi. Najvažnije je bilo zaustaviti požar kako se ne bi približio kućama i u tome smo uspjeli tako da je do mraka požar stavljen pod nadzor i dežurstvo zemaljskih snaga. No jutros je eskadrila bila u pogonu već od
04,00 sata zbog odlaska na novi požar u Danilu, a za požar na Biokovu čekamo smirivanje vremena kako bi i tamo uputili zračne snage", iznio je pukovnik Turković.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (20. lipnja) zračne snage 93.
zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 100 požara (31 u Šibensko-kninskoj, 29 u Splitsko-dalmatinskoj, 22 u Zadarskoj, 15 u Dubrovačko-neretvanskoj, 2 u Istarskoj i 1 u Primorsko-goranskoj županiji).
 
Do 23. kolovoza 2016. u 65 dana trajanja ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su ukupno provele 663 sata (27 dana) u akcijama gašenja požara pri čemu su izbacili oko 22 000 tona vode. Uz gašenje požara iz zraka zračne snage su pružale i potporu zemaljskim vatrogascima pri čemu su helikopterima
Mi-8 MTV  prevezle 29 vatrogasaca i 24 tone vatrogasne opreme do požarišta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.