Hrvatski radio

Radio Zadar

Zračne snage od ranog jutra na požarištima u Dalmaciji

17.07.2017.

08:21

Autor: tp

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na otok Hvaru upućen je jedan Canadair CL-415. Na požarištu Perković u Šibensko-kninskoj županiji angažirana su dva Canadaira i dva Airtractora AT-802. U Zadarskoj županiji je požar u Ceranjima kod Benkovca, gase ga Canadair i Airtractor. Na lokaciji Srinjine kod Splita ne gase zbog bure.


Protupožarne namjenski organizirani snage Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, angažirana su od ranog jutra, u gašenju više požarišta u Dalmaciji.

Na požarište na otoku Hvaru upućen je jedan Canadair CL-415 dok su na požarištu Perković u Šibensko-kninskoj županiji angažirana dva Canadaira i dva Airtractora AT-802.

Gori i u Zadarskoj županiji pa je na požar u Ceranjima kod Benkovca upućen jedan Canadair i jedan Airtractor.

Poziv za angažiranjem zračnih snaga stigao je i za požar na lokaciji Srinjine kod Splita no zbog jačine vjetra i turbulentnih strujanja zračne snage još nisu u mogućnosti djelovati na ovom požarištu.


Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 88 požara (35 u Šibensko-kninskoj, 25 Splitsko-dalmatinskoj, 21 u Zadarskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 700 sati naleta, pri čemu su izbacili oko 22 000 tona vode te prevezli 173 zemaljska vatrogasca i 12 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.