Hrvatski radio

Radio Zadar

Zračne snage sa Zemunika brane Korčulu i Pelješac

22.07.2015.

15:04

Autor: HRT Centar Zadar/MORH

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na požarište na poluotoku Pelješcu oko podne su upućene su dodatne snage iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemuniku.

Požare na Pelješcu gase dva aviona Canadair CL-415, dva aviona Airtractota AT-802 i dva helikoptera Mi-8 MTV.Drugi požar na otoku Kurčuli, na prostoru Smokvice koji je peti dan zaredom aktivan,  gasi jedan Canadair CL-415 i jedan Airtarctor AT-802.

Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV satnik Stjepan Jović, koji sudjeluje u gašenju požara u Ponikvama na Pelješcu, rekao je kako je požar još aktivan te se prebacuje na više manjih prostora, a gašenje otežava velika količina dima. Iz helikoptera djelujemo po rubnim prostorima i izdvojenim žarištima. Velika je visinska razlika od uzimanja i mjesta ispuštanja vode, more gdje uzimamo vodu je nešto udaljenije tako da nam krug do slijedećeg „bacanja“  traje oko osam minuta, istaknuo je Jović.

Od početka ovogodišnje Protupožarne sezone koja je započela 23. lipnja, zračne snage iz baze „Zemunik“ do sada su bile angažirane na 38 požarišta (12 u Zadarskoj, 8 u Šibensko-kninskoj, 7 u  Dubrovačko-neretvanskoj, 6 u Splitsko-dalmatinskoj i 5 u Istarskoj županiji).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.