Hrvatski radio

Radio Zadar

Zračne snage sudjelovale u gašenju požara kod Zadra

15.08.2019.

13:41

Autor: info morh/Hrt Radio Zadar

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / -

Dva Airtractora AT-802 i jedan Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH sudjelovali su u gašenju požara na području Galovca kod Zadra u Zadarskoj županiji.

Podnaslov: Dva Airtractora i jedan Canadair sudjelovali u gašenju požara na području Galovca kod Zadra

Dva Airtractora AT-802 i jedan Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH sudjelovali su četvrtak, 15. kolovoza  2019. godine u gašenju požara na području Galovca kod Zadra u Zadarskoj  županiji.

Kapetan posade Canadaira bojnik Željko Maljak koji je sudjelovao u gašenju požara kazao je kako su piloti Airtractora u znatnoj mjeri zaustavili širenje požara do dolaska Canadaira, a i zemaljske snage bile su dobro raspoređene i kontrolirale područje. „Zbog bure važno je bilo zaustaviti širenje vatre prema auto-cesti i u tome smo uspjeli te nakon dva sata angažmana požar je stavljen pod nadzor zemaljskih  snaga“; iznio je bojnik Maljak.

Od početka ovogodišnje  protupožarne sezone (17. lipnja)  do zaključno 14. kolovoza 2019.  zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 26 požara  (17 u Šibensko-kninskoj, 3 u Zadarskoj, 2 u Splitsko-dalmatinskoj, po 1 u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika sa ukupno 102 pripadnika.

Uz gašenje požara provedena su i 29 protupožarna izviđanja sa avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 210 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 6400 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava "Orbiter 3B" bio je angažiran 27 puta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.