Hrvatski radio

Radio Zadar

Zračni spektakl s 450 sudionika i 100 aviona dogodine u Zadru

23.08.2019.

11:38

Autor: bk

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / -

U letačkom programu će sudjelovati oko 100 zrakoplova s 450 sudionika, a program će trajati 9 sati. Moći će se besplatno pratiti, a glavna pozornica: bit će zadarska Riva, ali i obalom od Kolovara do Puntamike, te s otoka Ugljana i brodica zadarskom kanalu.

Grad Zadar i Zrakoplovna baza na Zemuniku bit će domaćini zračnog spektakla koji se organizira uz obilježavanje 30. obljetnice konstituiranja Hrvatskog sabora/Dana državnosti, te u godini u kojoj se obilježava 25. obljetnica VRO "Oluja", 29. obljetnica Dana Hrvatske vojske i 15. obljetnica akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Krila Oluje", te predsjedanje Europskom unijom, rečeno je danas u vojarni 'Pukovnik Mirko Vukušić' u bazi u Zemniku.


Najavljen je dolazak 450 sudionika, akro skupina NATO i partnerskih zemalja.

U letačkom programu će sudjelovati oko 100 zrakoplova, a program će trajati 9 sati. Moći će se pratiti besplatno, a glavna pozornica: bit će zadarska Riva, ali i obalom od Kolovara do Puntamike, te s otoka Ugljana i brodica zadarskom kanalu.

Cilj je da se ovakav zrakoplovni spektakl u Zadru događa svakih 5 godina. Aeromiting će imati i promidžbenu dimenziju, a cilj je promoviranje zrakoplovstva i privlačenje kadrova u ova zvanja. Inače vojni aeromitinzi imaju značajnu ulogu u demonstriraciji i promociji vojnih zrakoplova, a u svijetu je takvih događaja oko 600, a u Europi svake godine preko120.

Organizacija međunarodnog vojnog aeromitinga potvrda je organizacijskih i operativnih sposobnosti HRZ/i 93.Zrakoplovne baze u organizaciji i provedbi kompleksnih letačkih operacija u međunarodnom okruženju.

prilog Božidara Kolege

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.