Hrvatski radio

Radio Zadar

Zrće: Prazne ležaljke, većina klubova zatvorena, nema festivala

02.07.2020.

15:17

Autor: Vladimir Šetka

Zrće: Prazne ležaljke, većina klubova zatvorena, nema festivala

Zrće: Prazne ležaljke, većina klubova zatvorena, nema festivala

Foto: - / -

Dođete li na otok Pag, vidjet ćete Zrće kakvo ne poznajemo - prazno. Ove godine neće biti festivala, pa ni uobičajene gužve na popularnoj plaži. Iako Novalja ima gotovo 50 posto lanjskog broja gostiju, rijetki su među njima partijaneri.

Točno u ovo vrijeme prije godinu dana popularna plaža Zrće bila je puna mladih ljudi, mahom Britanaca zbog održavanja Hideout festivala. Danas ležaljke prazne, a u moru tek pokoji kupač. Čini se da je više bankomata, nego posjetitelja. Na koljenima smo, kaže Šime Oštarić predstavnik koncesionara. Ja ću Vam reći - tuga i nevolja. Nećemo zaraditi ni kune ove godine.Nitko, ni mi ni klubovi. Radimo samo zato da bismo održavali destinaciju. Mi ako budemo radili pet posto od prošle sezone, bit će super. U strahu smo da će se ovo protegnuti i u iduću sezonu, kaže zakonski predstavnik Udruge koncesionara Naša ideja. 

Tu i tamo naletimo na uglavnom mlade Nijemce željne zabave. Kažu da nije ni približno kao prošlih godina. Bio sam prije četiri godine. Bilo je jako puno ljudi i dobre zabave. Ali što je tu je, kaže Dennis iz Augsburga koji se s društvom zabavlja u bazenu. Mladi par za susjednim stolom, Brigitte i Fabian, također iz Njemačke, kažu da ih ne smeta što nema partija i zabave. Nama je super. Obožavamo Hrvatsku. Korone se ne bojimo, jer se čuvamo. Uživamo u suncu moru i slobodi, dodaju mladi Njemci. 

Većina objekata i klubova je zatvorena. Najveći klub, Noa, na "zadarskom" dijelu plaže ipak radi. Rijetkim gostima na ulazu se mjeri temperatura, dezinficiraju ruke, a konobari poslužuju sa zaštitnim maskama. Nadamo se najboljem i da će se ipak situacija polako mijenjati. Pokušavamo ipak održati to ime Zrća, da cijela ta destinacija i dalje ostane aktivna, kaže voditelj marketinga Goran Sertić. Dodaje kako u klubu ima dovoljno mjesta za pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera. 

O tome kako dalje, predstavnici klubova razgovaraju s lokalnim vlastima. Gradonačelnik Novalje Ante Dabo je neumoljiv - suglasnost za održavanje festivala i koncerata klubovima neće dati. Jedan virus, jedno širenje zaraze može nam upropastiti ovo što imamo. Mi smo danas i zadnjih deset dana između 40 i 65 posto prometa od prošle godine po dolascima. To su brojke koje su nas ugodno iznenadile. To izgubiti radi nekoliko stotina partijanera, koji, moramo, priznati, se nikada ne mogu ozbiljno pridržavati mjera, zaključuje Dabo.   

Načelnik susjednog Kolana, Marin Pernjak dodaje - u Zadru je nakon teniskog turnira oboljelo nekoliko ljudi, a u svijet je otišla loša slika. To je ta slika koju mi možemo sutra dobiti zbog jednog zaraženog, pa smo iz tog razloga i predostrožnosti smo odlučili takvu odluku, kaže Pernjak, čija općina također bilježi više od 50 posto lanjskih dolazaka gostiju. 

A oni koji na ovom dijelu Paga žive od turizma poručuju - nije u redu da nas Slovenci ucjenjuju zatvaranjem klubova, jer i njihovi državljani dobrim dijelom iznajmljuju apartamane u Novalji.

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.