Hrvatski radio

Radio Zadar

Zubčić o Hitnoj: "Zašto su Oluić i Čačić podnijeli ostavke? To nam potvrđuje da je situacija u toj ustanovi loša"

17.01.2022.

12:52

Autor: Filip Matijević

Jure Zubčić

Jure Zubčić

Foto: Marko Dimic / Pixsell

Zašto su podnijeli ostavke zamjenik ravnatelja i glavni tehničar Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije? Je li smijenjeni ravnatelj Erlić u dogovoru s njima otišao na hitni prijam u vrijeme dok se nalazio u kućnoj izolaciji?


Ostavka prvog čovjeka Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, Ivice Erlića, je arhivirana. Dok je zbog koronavirusa morao biti u izolaciji, zatečen je u vožnji. Zato ga je Upravno vijeće smijenilo. Posljedično, ostavku je podnio njegov zamjenik Mladen Oluić i glavni tehničar Antun Čačić. SDP-ovca Juru Zubčića, koji je otkrio čitav slučaj, ostavke ne iznenađuju:


Zavod za hitnu medicinu je javna ustanova koji vodi najviše radnih sporova sa svojim zaposlenicima. To nam je već ukazivalo na nekakve loše stvari u radnom kolektivu i loše upravljanje samom ustanovom. Ono što se sad događa je to da ostavke unutar te ustanove daju ljudi koji nemaju veze s događajem. To nam potvrđuje, i na to smo upozoravali na posljednjoj Županijskoj skupštini, da je situacija u toj ustanovi loša.


Upravno vijeće zatražilo je od Čačića i Oluića da se očituju o Erlićevoj tvrdnji da je u dogovoru s njima išao na hitni prijam u vrijeme dok se nalazio u kućnoj izolaciji:

Protokol je, a to ravnatelj zdravstvene ustanove mora znati, da osobe zaražene koronavirusom moraju ići na Covid odjel u slučaju ikakvih zdravstvenih tegoba ili hitne situacije. Mi možemo razumjeti ako građanin koji nije unutar zdravstvenog sustava dođe na hitni prijam, oni će ga preusmjeriti. Ali da to ne zna ravnatelj zdravstvene ustanove, njegov zamjenik i glavni tehničar... u to je ipak teško povjerovati.

Jure Zubčić, predsjednik SDP-a Zadarske županije

Podsjetimo, Erlić je u razgovoru za naš radio izjavio da je do Hitne vozio u dogovoru sa svojim liječnikom i voditeljem Hitne službe. Istaknuo je da – kada je čovjek bolestan – može po njega doći Hitna ili će sam otići na pregled te da u tom slučaju on ima prava kao i svi ostali pacijenti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.