Hrvatski radio

Radio Zadar

Župan Longin posjetio općine Pašman i Tkon

18.10.2017.

12:21

Autor: HRT centar Zadar/Zadarska županija

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izaslanstvo Zadarske županije predvođeno županom Božidarom Longinom i zamjenikom župana Šimom Mršićem tijekom obilaska otoka Pašmana održalo je radni sastanak s predstavnicima općina Pašman i Tkon .

Na sastanku u Pašmanu s načelnikom Krešimirom Ćosićem i zamjenikom načelnika Androm Magićem razgovaralo se o razvojnim projektima općine, te potencijalnim investicijama u sektoru turizma. Nedavne poplave nanijele su štete i na području općine Pašman, pogotovo na poljskim putovima i nerazvrstanim cestama. Općina Pašman uredila je dio oštećenih putova, ali za cjelokupnu sanaciju bit će potrebna pomoć države, kao i u brojnim općinama Zadarske županije koje su proglasile elementarnu nepogodu.

Župan Longin sa suradnicima je razgledao lučki gat u Neviđanima koji je obnovljen sredstvima Županijske lučke uprave i Zadarske županije, baš kao i obnovljene školjere u luci Pašman.

U Tkonu je izaslanstvo Zadarske županije ugostio načelnik Goran Mušćet sa suradnicima. Mušćet se pohvalio velikim brojem OPG-ova s područja svoje općine, a čak 7 proizvođača iz Tkona prije nekoliko dana, na svečanosti u Preku, dobilo je oznaku kvalitete Hrvatski otočni proizvod.

U Tkonu je župan Longin posjetio i gradilište nove trajektne luke te Škraping centra, kojeg Općina Tkon uređuje uz pomoć sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Škraping centar bi trebao biti prostor namijenjen proizvodima s oznakom Hrvatski otočni proizvod u kojem bi nositelji te prestižne oznake mogli nuditi svoje proizvode, dok bi drugi dio centra bio izložbeno-informativne namjene za utrku Škraping.

 - Kao što smo i najavili, želimo što više biti na terenu kako bi se bolje upoznali s izazovima s kojima se suočavaju naše jedinice lokalne samouprave. Tijekom posjeta općinama Pašman i Tkon, upoznali smo se s njihovim razvojnim projektima i iznimno mi je drago da se rješava problem odvodnje na cijelom otoku projektom biogradske Aglomeracije. Odvodnja je jedan od ključnih faktora razvoja turizma, rekao je župan Longin.

Županijska lučka uprava vodi projekt izgradnje nove trajektne luke u Tkonu. Ukupna vrijednost projekta je 40 milijuna kuna, a do sada je uloženo oko 12 milijuna kuna. Za dovršetak projekta ŽLU Zadar je pripremila dokumentaciju s kojom će se aplicirati za sredstva iz europskih fondova, preko Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Otvaranje natječaja očekuje se do kraja tekuće godine.

 - Izgradnjom nove trajektne luke u Tkonu poboljšat će se prometna povezanost otoka. Otok Pašman dobit će novu, modernu luku u kojoj će se omogućiti pristajanje boljih i većih trajekata. Širi projekt obuhvaća i modernizaciju cestovne povezanosti luke. Infrastruktura je ključ napretka naše županije, a naš je cilj ravnomjeran razvoj svih njezinih dijelova, zaključio je Longin.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.